П`ятниця, 29.03.2024, 10:21:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 30 » Є проблема? Продамо!
15:34:56
Є проблема? Продамо!
З культурною спадщиною на Прикарпатті такі ж негаразди, як і по всій Україні. Причин достатньо – від законотворчих і фінансових до звичного нехлюйства. Показовим прикладом у Івано-Франківську є будинок на Старозамковій, 2. Але тут ще цікавіше – пам’ятка, яка руйнується, перебуває на балансі реставраторів.

Нюанси переписки
Ця споруда зовсім поруч із Білим будинком і Палацом Потоцьких. Багато люду ходить повз ледь не щодня, та мало хто помічає, в якому вона стані. Чому? Величезні тріщині можна побачити лише з двору.
Ще в листопаді минулого року депутат облради Сергій Адамович написав начальнику відділу музейної роботи й охорони культурної спадщини ОДА Андрію Давидюку про руйнацію споруди та попросив вжити заходів для реставрації. «Під будівлею просідає фундамент, – наголосив тоді Адамович, – що викликає поступовий нахил будинку. Такий стан може призвести до повної руйнації пам’ятки».
Давидюк відреагував. Надіслав припис до балансоутримувача – начальника Державного науково-реставраційного управління департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА Петра Лисаківського. У приписі – констатація аварійності будинку та прохання привести її до належного стану.
Майже через рік, у вересні цього року Адамович знову дав запит. Цього разу попросив надати відповідь по суті. Але тепер він писав уже керівнику Давидюка – начальнику управління культури ОДА Володимиру Федораку. Отримав відповідь і здивувався – без жодних робіт, разом із тими тріщинами, споруда якимось дивом опинилась у задовільному стані.
Більше того, у тій же відповіді йшлося про те, що частина приміщень пам’ятки таки знаходиться в аварійному стані та… виставлена на аукціон. А далі ще цікавіше: «Згідно з чинним законодавством, забороняється передача у власність (приватизація) та користування (оренда) приміщень, які знаходяться в аварійному або неналежному технічному стані».
Маємо ребус – аварійне стало задовільним, але не зовсім, тож його виставили на продаж, бо це заборонено законодавством!

Облрада знає, що робить
«Коли добродій Адамович звернувся, що будинок є в аварійному стані, то ми написали припис, щоб вжили заходів, – пояснює Андрій Давидюк. – Я зустрічався з кількома власниками, які підтвердили, що вклали знач­ні кошти, щоб приватизувати ті приміщення. А на фасаді видно свіжий розчин, недавно були роботи, пройшла ін’єкція тріщин».
На продаж обласна рада готує три приміщення із цього будинку (220,5, 223,6 і 44 м2), акцентує Давидюк. Сумніватись у легітимності рішень облради вони не можуть, каже він, отже будинок просто мусить бути у задовільному стані.
Врешті зізнається: статус аварійності нічим не був підтверджений. Мовляв, так написали, аби балансоутримувач звернув увагу на приміщення, бо мусять чимось лякати орендарів. Могли б, підкреслює Андрій Давидюк, тиснути і грошима, але законодавство так створене, що неможливо навіть оштрафувати. «Цей штраф має зараховуватися до спеціального фонду держбюд­жету, – пояснює Давидюк. – Тільки от у державному бюджеті не передбачено лінійки, куди його зараховувати».
За словами Володимира Федорака, він уже двічі звертався до Мінфіну, просив дозволити управлінням культури на місцях накладати штрафи, а зібрані гроші витрачати на ремонт об’єктів. Каже, наразі йому відмовили. Буде звертатися ще.

Патова ситуація
От, дуже цікаво: невже балансоутримувач, нагадуємо – Державне науково-реставраційне управління – вважає, що такі тріщини є нормою? Невже й реставратори розповідатимуть про ін’єкцію тріщин (на фото їх видно добре) та задовільність? Ні, каже Петро Лисаківський, стан не задовільний, але… й не аварійний.
«Тут просідає кут, руйнується фундамент, і все це, напевно, ще з позаминулого століття, – виз­нає він. – Треба все це відкопати, контрфорс розібрати по цеглині, дійти до підошви фундаменту, підсилити його, наново поставити контрфорс і скласти. Крім того, потрібно стягнути будинок, тільки тоді тріщина зникне. Просто замастити її – без проблем, але тоді вона з’явиться знову».
За кошторисом вартість робіт – 145 тис. грн., а коштів нема. Оскільки половина приміщень є приватними, а другу планують продати, то облрада навряд чи захоче дати гроші на приватне майно. Як вирішити проблему пам’ятки – невідомо.
«Патова ситуація, – зітхає Лисаківський. – Весь перший поверх фактично є приватизованим, другий – частково в оренді, а частково – вільні приміщення. Минулого року ми робили маячки, клеїли будівельну стрічку: якщо вона розходиться, то будинок далі руйнується. Але вона не потріскала».
Є тут і юридичний аспект. За законодавством на ремонт пам’яток потрібен дозвіл Держ­архбудконтролю та експертиза. «Коли не було того закону, – говорить Петро Лисаківський, – то збиралися орендарі, брали підрядну організацію та й робили. А зараз це не лише дорого, а й довго».
За його словами, балансо­утримувач не може впливати на власників приміщень. «Якби був один власник, – підкреслює Петро Лисаківський, – то можна було б питати, а там купа фірмочок: продаж саджанців, будівельна кампанія, стоматологія… Як усіх зібрати до купи? І хто це має робити?».
Врешті обіцяє, що звернеться до обласної ради з кошторисом – може, погодяться врятувати пам’ятку. Та наразі більше виглядає на те, що депутати просто хочуть швидше усе допродати та зняти з балансу проблемну споруду. Коли цілий будинок стане приватним, то за нього відповідатиме місто. І тоді, як каже Анд­рій Давидюк, «уже місто собі буде з тим мастити голову». Напевно, так само, як нині – область.
ТЕТЯНА СОБОЛИК

Переглядів: 535 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024