Четвер, 28.03.2024, 17:35:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 24 » Єврейський бункер
10:12:59
Єврейський бункер
У часи окупації німці твердо вирішили звільнити Станілав від євреїв. Вони загнали їх у гетто, після чого частину розстріляли, а решту вивезли у табір смерті Белжец. 23 лютого 1943 року Станіслав був офіційно проголошений «юденфрай» – вільним від євреїв. Але на практиці це було не зовсім так.
Багато єврейських родин переховувалися. Вони влаштовували собі схрони у підвалах, на стріхах, у могильних склепах. Люди ховались від смерті, місяцями не бачачи сонячного світла.
Один із таких схронів (їх ще називали бункерами) був на подвір’ї будинку №28 по вулиці Мазепи. Там, у підвалі дерев’яної господарської будівлі, влаштувала собі захоронку сім’я отинійського рабина. Їм удалося пережити ліквідацію гетто. Проте ненадовго. Хтось із місцевих повідомив гестапо, що по ночах із сараю вилазять діти (вони просто дихали свіжім повітрям). Вже за годину будівлю оточили німці, які закидали підвал гранатами.
Правда, не всі історії закінчувались так трагічно. До війни біля повороту на Баторія (тепер Короля Данила) мешкав такий собі Станіслав Яцкув. Він був простий роботяга, ремонтував брички, полюбляв випити й частенько лупцював свою жінку. У часи окупації він продовжував займатись своєю справою, до режиму ставився лояльно, з підпіллям пов’язаний не був. А коли німців погнали, виявилося, що він усю війну переховував у себе в підвалі 32 євреїв…
ІВАН БОНДАРЕВ 

Переглядів: 770 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024