Вівторок, 23.04.2024, 19:01:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Вересень » 25 » Фотовиставка «Хорвати в Галичині у роки Першої світової війни"
17:47:11
Фотовиставка «Хорвати в Галичині у роки Першої світової війни"

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відкрилася фотовиставка до 100-річчя з початку Першої світової війни під назвою «Хорвати в Галичині у роки Першої світової війни».
Виставка проходила в рамках міжнародної конференції «Перша світова війна в історичній долі народів Центрально-Східної Європи». Експозицію організували делегація із Хорватії: Івіца Панчин – представник адміністрації міста Загреб та Євген Пащенко - професор кафедри україністики філософського факультету Загребського університету, доктор філологічних та історичних наук.
У часи Першої світової війни хорвати брали участь у бойових діях на трьох великих фронтах: Балканський, Італійський, Східних. На цих фронтах загинуло від 100 до 150 тисяч військових. Саме на Східному фронті упродовж зими і весни 1915 року відбувалися найкривавіші битви Першої світової війни. Хорвати упродовж того року брали участь у значних битвах: Битва на Дністрі (9-12 травня 1915), марш на Східну Галичину (липень-вересень 1915), битва на річці Серет (9-12 вересня 1915). Найбільше хорватських військових втратило життя на фронтах Галичини і Буковини. З лав військовоспроможних було втрачено біля 500 тис. вояків. Чимало загиблих було похоронено на Богородчанщині, однак, досі їхні імена були невідомими.
На світлинах, що презентуються зображено Прикарпаття на початку ХХ століття, ілюструється  село Глибівка Богородчанського району, через яке проходила лінія Східного (Галичина і Буковина) фронту в роки Першої світової війни. Окрім фотографій, на яких зафіксовані прощання з загиблими, представник Загребського університету передали сільському голові Глибівки імена і прізвища 42 людей. В перспективі, науковці Загребського університету та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника планують впорядкувати місце поховання хорватів та встановити неподалік меморіальний знак.
Один з представників Хорватії на презентації виставки зазначив, що ці світлини ї є одним із доказів дружби між українським та хорватським народами.


Переглядів: 558 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024