Четвер, 28.03.2024, 10:13:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 15 » Франківці пропонують власникам готелю "Дністер" письмово затвердити обіцяне відновлення колонади
08:32:46
Франківці пропонують власникам готелю "Дністер" письмово затвердити обіцяне відновлення колонади

Громадськість Івано-Франківська вітає заяву власників готелю «Дністер», які обіцяють відновити історичну колонаду будівлі. Однак, від родини готельєрів Бойків очікують конкретних дій. Про це йшлося на пресконфенції за участю активістів, які вимагали відновлення історичної колонади готелю.

Учасники пресконференції пропонують власникам готелю “Дністер” публічно підписати гарантійний лист, в якому будуть узгоджені деталі вимог громади та вказані чіткі терміни їх виконання.

Серед вимог: відновлення форми та вигляду колон, демонтаж склопакетів; повернення колонаді просторової та кольористичної цілісності та ліквідація штучно створеного бетонного порогу. Представники громади мають отримати періодичний доступ до цих робіт.

Від керівництва облдержадміністрації ініціативна група вимагає притягнення до відповідальності Андрія Давидюка, який від ОДА підписував охоронний договір з Бойками та забезпечити повернення памятці її автентичного історичного вигляду.

“Вимагаємо від керівництва міста активного включення в процес відновлення пам’ятки архітектури та культурної спадщини. Закликаємо експертну спільноту до вироблення механізму контролю над дотриманням вимог охоронного законодавства. Закликаємо фахівців та активних громадян до об’єднання для створення повноважної контролюючої громадської представницької інституції, що відслідковуватиме збереження пам’яток архітектури історичної частини міста”, – зазначив підприємець та громадський діяч Ростислав Шпук.

Представник ГО “Кам’яниця Австрія”, мешканець будинку на Шевченка,1 Павло Валько додав, що варто також створити незалежну експертну комісію, яка би оцінила, якої шкоди завдала будинку так звана реставрація готелю.

“В першу чергу порушена дренажна система, оскільки вони там заливали бетони. Підвали були за кошти мешканців кілька років тому почищені, приведені до належного стану. Зараз там вода, яка тече чи то з готелю чи з народного дому. Порушена геометрія даху, порушені водостічні системи після цієї реконструкції. Теж треба дослідити і визначити, хто в тому винен: історія, час чи реставратори”, – зазначив Валько.

Крім того, через збільшення поверховості та порушення повітрообміну минулого року один з мешканців будинку отруївся чадним газом. За словами Павла Валька, його знайшли у ванній кімнаті без свідомості.

“Ми не припиняємо боротьби, ми зараз відступаємо трошки вбік  і слідкуємо за діями сімейства Бойків. Тому що, на жаль, ми маємо досвід, як по літнику на Тринітарській, як по будівлі Галерея Н, так і по будові над самим “Дністром”, що їхні слова часто розходяться з дійсністю. Тому ми відступаємо трохи вбік, але контролюємо їхні дії та пильно за ними слідкуємо”, – сказав активіст Віталій Пасенюк.

Ростислав Шпук наголосив, що активісти готові йти на компроміс, навіть розуміючи незворотність деяких процесів. Але для цього потрібна добра воля родини Бойків.

Нагадаємо, під тиском громадськості власники готелю пообіцяли демонтувати склопакети на колонаді й звільнити доступ до підколонного простору, який завжди був публічним.


Переглядів: 147 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024