Четвер, 25.04.2024, 03:55:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Лютий » 13 » Городенка святкує 350 років Магдебурзького права
10:00:18
Городенка святкує 350 років Магдебурзького права

Поважну річницю Городенка почала відзначати у вівторок, 13 лютого, зі збору підписів щодо карбування монети «350 років Магдебурзького права міста Городенка».

Крім того, у приміщенні школи №2 відбудеться міський інтелектуальний турнір «Своя гра». Усі запитання там стосуються винятково історії й сьогодення Городенки. Також з нагоди 350-річного ювілею тематичний конкурс оголосила районна газета «Край».

Саме 13 лютого 1668 року польський король Ян Казимир визнав міський статус Городенки і надав їй Магдебурзьке право. Юридично цьому посприяло подання брацлавського воєводи Яна Потоцького з Бучача , тодішнього власника міста.

Городенка на той час входила до Руського воєводства з центром у Львові й належала до Коломийського повіту. Магдебурзьке право надало їй статус самоврядування, а це сприяло розвиткові ремесел і торгівлі. Містом керував магістрат, вибори до якого відбувалися щороку.

Чимало краєзнавчих матеріалів про місто вийшли на сторінках історико-краєзнавчого альманаху «Ямгорів», який з 1992 року випускає Володимир Никифорук. Вийшов і фотолітопис Городенки «Квадранси на плитах» (автори: Володимир Никифорук, Олександр Каглян, Іван Миронюк). І це лише частина дослідницької праці цих краєзнавців про покутське містечко.

Городенківська громадська організація «Асоціація Розвитку Територій» ініціювала збір підписів щодо звернення до департаменту грошового обігу Національного банку України з метою увіковічнити ювілей у карбуванні монети «350 років Магдебурзького права міста Городенка».

На думку громадських активістів, випуск такої монети сприятиме потраплянню Городенки у поле зору поціновувачів історії міст та містечок — як в Україні, так і за її межами. Крім того, це створить додаткові можливості у сфері туризму. Адже така монета — чудовий сувенір на згадку про Городенку.

Людмила Стражник


Переглядів: 374 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024