Субота, 20.04.2024, 04:11:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 18 » Громада проти, влада мовчить, а забудівник продовжує роботи...
00:19:45
Громада проти, влада мовчить, а забудівник продовжує роботи...
Уже п’ять місяців триває протистояння між активістами громадських організацій міста і агрофірмою «Прут», яка будує житловий будинок у сквері навпроти музею Гуцульщини на вул. Театральній, 38. 
Переконані, що цього можна було легко уникнути, якби нинішня влада і бізнес (що, до речі, тотожне) в нашому місті були відкриті перед громадськістю, зважали на суспільну думку, керувались у своїх діях християнською мораллю і бережливо ставились до землі і природи, якою Господь Бог наділив нас усіх, без винятку, проживаючих на цій території, а не лише «обраних». На жаль, мораль «сильних світу цього» в теперішні часи – це відсутність будь-якої моралі. 
В гонитві за максимумом доходів і мінімумом витрат бізнес і влада підрізують сучок, на якому не тільки громада, а й вони тепер сидять. 
Гадаємо, всі помітили, що останні 15 років у центрі Коломиї безсистемно й хаотично забудовують багатоповерхівками всі «шпарини» між старовинними будівлями міста, при цьому знищують парки, сквери, окремі дерева, кущі, зменшують площі квітникових клумб, не поповнюючи новими насадженнями. Взагалі знищується історичний центр міста. 
А тепер по суті. Агрофірма «Прут» у 1998 році виграла аукціон на земельну ділянку на вул. Шевченка, але в 1999 році за дозволом тодішнього міського голови п. Корчинського крутійськими комбінаціями замінена на земельну ділянку на вул. Театральній, 38 на 50 років оренди. Громада, зрозуміло, нічого не відала про плани агрофірми стосовно цієї ділянки. 
У 2000 році на відкритті щойно збудованого музею Писанки тодішній і теперішній голова ОДА п. Вишиванюк наголосив: «Зі сторони музею Писанки чудово проглядається старовинне приміщення музею Гуцульщини, поряд така ж гарна будівля Народного дому, а охочі щось тут будувати можуть будувати і в іншому місці». Тоді ж збудували доріжку через сквер, що з’єднує ці музеї, посадили кущі, впорядкували сквер і вирішили зберегти для майбутніх поколінь музейно-природний туристичний комплекс, який чудово вписався в архітектуру стародавньої частини міста. 
Але aж з 25 серпня 2011 року проявились плани агрофірми «Прут». На вул. Театральній, 38 розпочалися будівельні роботи. Вирили котлован підвального приміщення майбутнього двоповерхового житлового будинку, згідно з виготовленим на той час проектом забудови.. Містяни обурилися такими діями агрофірми і представники громадськості подали скаргу до суду про початок незаконного будівництва. Також зібрано приблизно півтисячі підписів громадян, які проти будь-якого будівництва на цьому місці, оскільки подібні будови псують вщент історичну частину міста. 
На початку вересня коломийський суд ухвалив рішення про призупинення будівництва до вирішення справи по суті. І вже 9.09.2011 року виконавча служба надіслала це рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення керівництву агрофірми та 10.09.2011 року продубльовано врученням їм в руки під розписку. Проте протягом вересня, жовтня, листопада і грудня будівництво тривало. 
Не допомагали ні прибуття на будівельні майданчики судових виконавців, представників громадськості, слідчих прокуратури і протоколювання ними цих робіт. Будівництво нахабно продовжувалося. Хоча тепер справа перебуває на розгляді у Львівському арбітражному суді, ми наголошуємо, що судова заборона на це будівництво правомочна і всі роботи, що ведуться на цій ділянці, є незаконними й кваліфікуються як самоуправні. 
Отже, не зважаючи на всі протести й заборони, будівельні роботи велись спрямовано, забудовники поставили громадськість перед фактом уже витрачених коштів і протестуючі мусять змиритися, мовляв, хоч непорядно, підступно, але вже нічого не вдієте. Бо ми витратились. Нагадаємо, в Україні діє закон, що зобов’язує за рахунок порушника привести ділянку в початковий стан. 
Тому 19 січня 2012 р. відбулась зустріч представників громадськості з власником агрофірми «Прут», Героєм соціалістичної праці, Героєм України п. Ткачуком і його адвокатом та керівником будови п. Андрійчуком, які наполягають на продовженні будівництва. 
Зі слів п. Ткачука, він планує в цьому будинку розмістити на першому поверсі торговий центр. На наступних поверхах – громадські приміщення, щось на кшталт гуртків за інтересами: щось для молоді, щось для жіноцтва. На жаль, уявлення його поки що розмиті й не конкретні. Також п. Ткачук переконує нас, що будує культурно-просвітницький центр для міста, а не для себе, але сам будинок належатиме агрофірмі «Прут» і буде власністю фірми. 
Запитання, а які тоді права матиме громадськість у цих приміщеннях? Так і хочеться процитувати вираз із радянської сибіріади: «Ох і дурють». На жаль, за 20 років самостійності України людей так багато обманювали, так багато говорили одне, а робили протилежне, в тому числі п. Ткачук. Згадаймо знищені агрофірмою «Прут» сквер «голубого» базару, чи знищений сквер на Вічевому майдані перед драматичним театром. Вірити їхнім обіцянкам не можна, бо обов’язково використають і обмануть. 
Також п. Ткачук намагається переконати, що саму будівлю можна спроектувати під старовинні мотиви, щоб не псувати архітектурний ансамбль на вул. Театральній та передбачити арочний прохід до музею писанки під самим будинком. Задуману абракадабру видають за шедевр і солодкими речами та посулами присипають чернь, себто нас з вами. Може-таки проковтнемо. 
Користуючись безкарністю і вседозволеністю, що панує на Україні, в тому числі і в Коломиї, панове з агрофірми «Прут» що хочуть, те й роблять, відверто і цинічно безчинства творять. Як у Глібова «..Я Вовк, я пан, ти ж що за птиця? Ти ягня!». 
Два останні Коломийські суди заблокували розгляд справи по суті, посилаючись на заперечення адвоката агрофірми про поновлення терміну позовної давності, мовляв, придбано ділянку й заплановано будівництво житлового будинку десять років тому, де тоді була громадськість?Чому не обурювались в дев’яностих? Панове, чи можете ви знати, що нишком придумають такі комбінатори? 
Завершились переговори тим, що п. Ткачук пообіцяв, що може погодитись на заміну цієї земельної ділянки на ідентичну. Що означає ідентична – поки що не знаємо. І ще невідомо, як поставиться до цієї проблеми Коломийська влада.
Як бачите, запитань більше, ніж відповідей. А тим часом спрацьовує аморальне правило: якщо дозволити порушити закон комусь одному, то чому всім решту не можна? Таким чином звалюється лавина порушень закону і настає хаос. 
Так незаконно збудовано кафе-колибу в парку ім. Трильовського, таким самим чином викупили і приватизували безліч громадських приміщень і земельних ділянок, за такою ж мораллю спалено кінотеатр Комсомолець, «викуплено» кінотеатр Ірчана і т. д. і т. п. 
А мораль «байки» така: нація, яка не має моралі, з часом не матиме і хліба. 
Совість української нації митрополит Шептицький цю думку сформулював так: «Основою будь-якої економіки є мораль. А мораль – це вміння бачити різницю між добром і злом». 
Апостол Павло сказав ще так: «…добрий Закон тоді, коли законно вживають його». 
Користуючись нагодою хочемо вкотре заявити: будівництво на вул. Театральній ведеться незаконно, проти волі громадськості і здорового глузду. Цей клаптик землі, ми, «Громадська Рада», Комітет Захисту України і прості коломияни, захищатимемо до кінця. Нам є що захищати. 
Наближаються вибори, де всеімущі знову захочуть до Верховної Ради посадити вірного посіпаку від Коломиї. Ми згуртуємо коломиян, а лакмусовим папірцем буде справа щодо цієї будови. «Нічого ви не зробите, хлопці, мафія – вічна», – скажуть наші містяни, якщо всупереч нашій волі будова триватиме, а тому це має ще й принципове значення для коломиян. 
Надіємось на світлий розум опонентів. Все з собою не забереш, але поганий слід після себе залишиш. 
Хай Бог благословить! 
Прес-служба Комітету Захисту України

Переглядів: 655 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024