П`ятниця, 19.04.2024, 13:53:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Березень » 19 » Гуцули вірять, що через молитву і милостиню можна випросити покарання для ворога
15:51:12
Гуцули вірять, що через молитву і милостиню можна випросити покарання для ворога
В Україні почався Великий піст. У гуцульських селах горяни свято вірять, що, утримуючись від певної їжі й молячись та роздаючи милостині, можна випросити у Бога що завгодно і навіть — покарати ворога.
— Піст у певний день тижня для гуцулів має особливе призначення, — розповідає Калина Ватаманюк, дослідниця гуцульських звичаїв та обрядів. — Так, понеділок — це чоловічий день. Пропостивши на воді 12 нових понеділків (коли настає повний місяць. — Авт.), будь-який чоловік може просити в Бога чого завгодно. Матері неодружених дівчат говіють цього дня за щасливе одруження доньок. Разом з матерями можуть «голодувати» й самі юнки, просячи Богородицю дати їм добру долю.
12 вівторків постять ті, чиї сім’ї спіткало лихо. Щоб піст був більш дієвим, треба запалити в хаті три великі воскові свічки — святому Антонію, Пресвятій Трійці і Божій Матері та проказувати зранку, о третій годині дня й увечері по 12 разів «Отче наш», «Богородице Діво» та «Вірую». У середу утримуються від заживання їжі ті, хто бажає здоров’я і щастя своїм рідним. Є повір’я, що хто впродовж усього життя говіє у середу, того ніколи й ніхто не зрадить.  У четвер постять задля викриття якоїсь таємниці. Найчастіше до нього вдаються ті, у кого щось вкрали, чи, не доведи Господи, убили когось із близьких, а злочинця знайти не можуть.
П’ятниця — найважливіший день для посту. Цього дня всі: від найстаршого до найменшого, а також хворі, немічні та вагітні — намагаються нічого не їсти. Гуцули вірять, що пости, молитви та добрі справи, зроблені у п’ятницю, можуть кардинально змінити долю, зцілити безнадійно хворих, врятувати невинних від ув’язнення. У суботу ніхто не постить, за винятком тих, хто хоче комусь заподіяти зло. Так само й у неділю. Проте кажуть, що коли на небі новий місяць, то у неділю добре говіти дівчатам, яким за такий жертовний вчинок, Господь неодмінно пошле доброго чоловіка.
Сабіна Ружицька

Переглядів: 615 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024