П`ятниця, 29.03.2024, 16:37:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 14 » Гуцульщину досліджували науковці
23:21:15
Гуцульщину досліджували науковці
Протягом тижня восьмеро науковців Українського етнологічного центру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України, Музею народної архітектури та побуту у Львові, Національного музею у Коломиї та стажери «Школи лідерів» з Івано-Франківська досліджували культуру, побут, вірування і традиції гуцулів у тринадцяти селах Верховинщини. 
Про результати наукової експедиції «Етнокультурна спадщина Гуцульщини в умовах сучасної культурної інтеграції» вони розповіли під час прес-конференції у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського.
Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України бере свій початок від низки етнографічних та мистецтвознавчих осередків, що виникли у 20-х роках минулого століття. 1920 року була утворена Етнографічна комісія, якій належала провідна роль у становленні етнографічної та фольклористичної науки. В ньому працюють відділи образотворчого мистецтва, етномистецтвознавства та культурології, кінознавства, театрознавства, мистецтва та народної творчості зарубіжних країн, фольклористики, етнологічний центр, музикознавства, рукописні фонди (понад 20 тис. одиниць збереження) та наукова бібліотека. Інститут має позаструктурні відділення у Миколаєві, Хмельницькому, Херсоні та Слов'янську.
Значна увага приділяється експедиційному фольклорно-етнографічному обстеженню України та створенню комп'ютерної бази даних з етнокультури українців і національних меншин.
За фінансової підтримки депутата Івано-Франківської обласної ради Миколи Палійчука вдалося здійснити другу експедицію у рамках проекту «Гуцульська Україна». На чолі делегації – Галина Бондаренко, провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології та кандидат історичних наук. В організації експедиції допомагала Катерина Каркадим, мистецтвознавець.
На меті експедиції вивчення фольклорно-етнографічної бази Гуцульщини для створення видання під назвою «Історико-етнографічний образ України». «Нашою метою було зафіксувати сучасний стан етнокультурної спадщини Гуцульщини і те, наскільки традиція змінилася в часі, наскільки впливає глобалізація, процеси міжкультурної інтеграції, наскільки гуцульська культура сьогодні відкрита світові, – розповіла Галина Бондаренко. – Ми намагалися зафіксувати соціально-культурний підтип кожного села, в якому ми перебували, тому спілкувалися не лише зі звичайними людьми, але й з місцевою інтелігенцією. В результаті ми маємо досить повний портрет тринадцяти сіл.»
Коло питань, яке охопили дослідники, надзвичайно широке – це народні ремесла, обряди, архітектура, побут, мистецтво. Важливою складовою праці науковців стало спілкування з мешканцями краю – носіями гуцульських традицій та багатовікових культурних надбань. Загалом було опитано майже 150 осіб віком від 16 до 96 років.
За словами Галини Бондаренко, до експедиції включали фахівців різних сфер і кожен науковець мав свою тему для дослідження. Крім того, це молоді люди, тому що часто доводилося пішки долати чимало кілометрів у найменш доступних частинах Українських Карпат, щоб віднайти справді автентичні традиції гуцулів. Практично всі науковці вперше опинилися на Івано-Франківщині. Ця експедиція справила на них незабутнє враження. Всі були здивовані глибоким світом гуцулів, їхньою щирістю та самобутністю.
Представники експедиції дійшли до висновку, що на Гуцульщині традиційна народна культура збережена не лише у фольклорній пам’яті, але й у живому побутуванні. Згідно з прогнозами дослідників, вона має гарні перспективи, тому що молода генерація ідентифікує себе українцями, які хочуть жити на Батьківщині.
Результати цих досліджень будуть опубліковані у тематичних виданнях ближче до осені. За словами науковців, всі зібрані матеріали згодом будуть передані мешканцям сіл, де проводилося дослідження, щоб допомогти їм зберегти духовні скарби минулого.
З 21 по 30 липня науковці продовжать дослідження у Верховинському районі, тому що ще половина сіл залишається не обстеженими. В третій експедиції візьме участь вже десятеро дослідників, які займатимуться різними аспектами народної культури.
Досліджуючи минуле й сучасне української національної культури, основні жанри мистецтва, вчені засвідчують місце та роль народу у європейському та загальносвітовому контексті, сприяють утвердженню України як рівноправного учасника глобальних цивілізаційних процесів.
Оксана Рижук 

Переглядів: 619 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024