П`ятниця, 29.03.2024, 09:45:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Липень » 14 » Ідеалом була вільна Україна… 14 липня сповнюється 150 років від дня народження видатного галицького державного діяча Лева Бачинського
09:09:31
Ідеалом була вільна Україна… 14 липня сповнюється 150 років від дня народження видатного галицького державного діяча Лева Бачинського

Бог визначив Левові БАЧИНСЬКОМУ місію якщо не цілком змінити цей світ, то хоча б трохи його поліпшити. Тим-то уродженець Серафинців на Городенківщині був і віцепрезидентом ЗУНР, і не раз його обирали послом (депутатом) до австрійського парламенту та польського сейму, і знаний він як голова радикальної української партії.

Батьки вибрали йому ім’я Лев, за яким – сила і володарювання. А Л. Бачинському це ім’я подарувало міць думки і владу над мовленим словом. Власне, вся його постава, вольовий вираз обличчя, яке випромінює розум, рішучість, мають характерні риси людини-борця, нагадують давньоримських сенаторів, які славилися вмінням виступати публічно, чи ораторів античної Греції. Сміливо можна поставити його ім’я в ряд таких античних красномовців, як Демосфен та Цицерон. Власне, відомий виступ Л. Бачинського в австрійському парламенті тривав тринадцять годин.

Величезний досвід посла до віденського і варшавського представницьких органів тодішньої влади став Левові в пригоді, коли його обрали до складу уряду ЗУНР, в якому він працював протягом 1919–1920 рр.

Словом, мав Л. Бачинський неабияку підтримку в суспільстві й чималий вплив на ухвалення важливих рішень. У своїх політичних переконаннях він був непохитний і по-своєму впертий, бо належав до тієї когорти діячів, котрі ніколи не відступали від своїх проукраїнських традицій, бо Україна вільна і незалежна була їхнім ідеалом, для утвердження якого вони не шкодували ні сил, ні здоров’я, навіть самого життя.

У підручнику «Оповідання з історії України» є добірка фотознімків, на одному з яких зафіксовано історичну подію: підписання Акта Злуки між УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року. Якщо добре вдивитися у невеликі образи фігурантів тієї вікопомної справи, то на першому плані можна розпізнати В. Винниченка, письменника і діяча Директорії, а в профіль до читача стоїть Л. Бачинський, віцепрезидент ЗУНР. Принаймні, гадаю, що це саме він, бо його місце того далекого січневого дня мусило бути саме там, на майдані біля пам’ятника Б. Хмельницького, на Софійській площі Києва. Адже саме Левко Бачинський очолював урядову делегацію від ЗУНР, що взяла участь в урочистостях у столиці з тієї нагоди.

Левко Бачинський довший час жив у Станиславові, який п’ять місяців був столицею ЗУНР, мав адвокатську практику. Тут його й поховали на цвинтарі близько центру міста. Коли 1939-го прийшла радянська влада, Л. Бачинського перепоховали на цвинтарі у Чукалівці. З відновленням незалежності України патріоти Серафинців з франківцями повернули його прах назад у гробовець на нинішньому Меморіальному кладовищі, неподалік могил січових стрільців та сучасних героїв України…

Майже щодня я ходжу невеликою вулицею в центрі Івано-Франківська, неподалік фонтану. На розі першого будинку на ній – барельєф і напис: «Вулиця названа на честь видатного громадсько-політичного діяча, віце-президента ЗУНР, посла до парламенту Відня, доктора Лева Бачинського».

Вулиця виходить на будинок готелю «Дністер», де 1919 року розміщувався уряд ЗУНР. Левко продовжує своє буття у земному плані в згаданих назвах. Іванофранківці належно вшановують його постать.

Василь БАБІЙ


Переглядів: 114 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024