П`ятниця, 29.03.2024, 11:31:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 15 » "Ігнорування думки спільноти - це окупація", - Тарас Прохасько про реставрацію готелю "Дністер"
13:46:46
"Ігнорування думки спільноти - це окупація", - Тарас Прохасько про реставрацію готелю "Дністер"

Відомі українці підтримують вимоги франківської громадськості в конфлікті довкола пам’ятки архітектури готелю “Дністер”.

Про необхідність дотримуватися пам’яткоохоронного законодавства, поважати й берегти спільну історичну спадщину нинішнім власникам “Дністра” нагадали письменник Юрій Андрухович, акторка Ірма Вітовська, архітектор і урбаніст Юліан Чаплінський, письменник і перекладач Остап Українець, архітектори Володимир Ідак і Володимир Гайдар, художник Ігор Роп’яник та інші.

Учора з приводу рестраврації пам’ятки у відеозверненні висловився відомий письменник і колумніст іванофранківець Тарас Прохасько.

“У всій цій ситуації довкола будинку та його реновації мені важливо нагадати одну суттєву річ. Існує таке поняття, як спільна спадщина. Це означає, що цей будинок, його обриси, силует, зовнішній вигляд, його образ, належить усім мешканцям міста. Не обговорюється, чия це власність, її правомірність. Переходи будівлі від власника до власника – ситуативні, випадкові і не важливі у порівнянні з вагою самої спадщини. Так, сталася приватизація, але приватне володіння такими об’єктами не заперечує того, що це є наше спільне надбання.

Якщо існує кілька думок стосовно того, як мав би виглядати той чи інший будинок, та чи інша реновація, все-таки краще дотримуватися того, що вона має виглядати якомога відповіднішою до первісного вигляду. На цьому тримається вся етика законодавства у сфері збереження історичної спадщини. Найважливішим моментом у цьому є розуміння, що у володінні, у власності треба зважати на думку людей, громади, які в цьому сенсі є фактично співвласниками цієї спадщини.

Тому – не боронячи заробляти на цьому будинку – маємо донести, що власники мають врахувати всю цю “родину” спадкоємців, грубо кажучи. Ігнорування думки спільноти – це окупація, це нехтування інтересами значної частини мешканців міста, яким образ цього будинку належить від народження.

Тож основне – досягнути певного компромісу у межах цієї власності, щоби привласнення не перетворювалося на завоювання. Бо в інакшому разі неможливі ніяка довіра, співпраця, взаємна симпатія і толеранція. Це шлях до непорозумінь у поділі спадщини”, – сказав Тарас Прохасько.

Також сьогодні до власників готелю “Дністер” – родини готельєрів Бойків – вкотре публічно звернувся міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. В ефірі на радіо “Західний полюс” мер нагадав власникам їхню обіцянку звільнити від склопакетів історичну колонаду пам’ятки.

“Якщо у пана Бойка є слово, то це відбудеться у найближчий час”, – наголосив Марцінків.

Як писав КУРС, реставрація готелю «Дністер» розпочалася у 2017 році. Під виглядом реставрації франківський підприємець Мирослав Бойко добудував до готелю зайві поверхи, замінив на даху автентичну черепицю на бляху, змінив колір будинку, а замість відтворення автентичної годинникової вежі встановив нову, не схожу на первісну ані за формою, ані за розміром.

Останньою краплею, після якої у громадськості урвався терпець, стала спроба Бойків засклити історичну колонаду, перетворивши публічний простір на частину холу готелю. Сотні небайдужих франківців влаштували дві акції протесту біля будівлі, вимагаючи прибрати склопакети і повернути колонаді первісний вигляд.


Переглядів: 156 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024