П`ятниця, 29.03.2024, 16:54:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 19 » Історична довідка від краєзнавця Михайла Головатого про обвалений будинок по вул. Січових стрільців, 18
23:19:06
Історична довідка від краєзнавця Михайла Головатого про обвалений будинок по вул. Січових стрільців, 18
Житловий будинок, 1827 р.
Поблизу громадського центру міста, в межах колишнього Лисецького передмістя, на червоній лінії забудови. Збудований для купця С. Регенштрайфа. Найдавніший поверховий будинок за межами середмістя.
Будинок цегляний, двоповерховий, у плані Г-подібний. Фасад вирішений у рисах класицизму. По осі головного фасаду – неглибокий ризаліт у три вікна будинку з металевим балконом на всю його ширину, на литих кронштейнах і монограмою першого власника «SR» на решітці. Наріжні частини фасаду і краї ризаліту підкреслені композитними пілястрами на високих п’єдесталах. Міжповерховий пояс і фриз із рослинним орнаментом, карниз – із дентикулами. Вікна прямокутні, на першому поверсі із замковими каменями у вигляді лев’ячих голів, на другому поверсі – з рельєфним обрамленням. У верхній частині обрамлення – півциркульні, а площини під ними містять рельєфні стилізовані зображення сов у фас і рослинні фестони. Це також єдиний у місті будинок з художніми рельєфами на біблійні теми у підвіконних нішах.
У 1850-х роках тут містилася чоловіча міська 4-класна школа. До 1909 року дім залишався у власності спадкоємців С. Регенштрайфа, а далі протягом п’яти років змінив п’ятьох власників, а його ціна зросла з 300 тис. корон до половини мільйона. В 1918 році будинок придбав ковбасник М. Волонтковський і володів до радянської націоналізації.
У 1892 в будинку була відкрита кав’ярня «Габсбург». У 1918-му її придбав ресторатор М. Гаубеншток і перетворив на ресторан з двома залами – верхнім (на другому поверсі) і нижнім. Ресторан вважався найбільш аристократичним. У ньому відзначалися призначення на посади високих чиновників, влаштовувалися прийоми на честь високих гостей. Тут, зокрема, приймали польського міністра внутрішніх справ Б. Пєрацького 4 червня 1934 року – за 11 днів до його вбивства бойовиками ОУН у Варшаві. Та і М. Гаубеншток був не останньою людиною в місті – депутат ради міста, голова Товариства господарів і гастрономів.

Переглядів: 730 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024