Четвер, 18.04.2024, 21:03:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 10 » Історія Стопчатова в іменах (ч. 2)
23:06:28
Історія Стопчатова в іменах (ч. 2)
Заячук Дмитро Миколайович (1 вересня 1952, с.Стопчатів) – заступник проректора з навчально-організаційної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
В 1959 – 1969 роках навчався в Яблунівській СШ. В 1974 році закінчив фізичний факультет Чернівецького державного університету. Працював на кафедрі напівпровідникової мікроелектроніки, згодом – на кафедрі термоелектрики і фізичної метрології та в спеціальному конструкторському технічному бюро ”Фоном”, що було створено при кафедрі.
З 1991 року помічник проректора з адміністративно-організаційної роботи, згодом – проректор (1994), заступник проректора з навчально-організаційної роботи (2002).
Має 15 наукових публікацій, переважно з проблем сонячної енергетики та космосу.
Син Мирослав (1975 р.н.) – доцент, заступник декана географічного факультету Чернівецького національного університету. Досліджує проблеми аграрно-промислового комплексу. Працює над докторською дисертацією.
Дочка Наталія працює в юридичному відділі Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича.

Заячук Ігор Михайлович (5 березня 1954, с.Стопчатів), – кандидат технічних наук, старший науковий співробітник Центру математичного моделювання Інституту прикладних проблем механіки і математики НАН України (м.Львів).
Закінчив Яблунівську середню школу (1971), фізичний факультет Львівського державного університету ім. І.Франка (1976).
Захистив кандидатську дисертацію ”Методи дослідження коефіцієнта гармонік радіоелектронних схем за допомогою універсальних програм аналізу” в інституті проблем моделювання в енергетиці НАН України (Київ). Здобув науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю ”теоретичні основи електротехніки”.
Проводить науково-педагогічну роботу зі студентами Львівського національного університету імені І.Франка та національного університету ”Львівська політехніка”.
Постійно бере участь у проведенні різного рівня наукових семінарів, конференцій, присвячених проблемам моделювання радіоелектронних пристроїв з застосуванням комп’ютерних технологій.

Заячук Ілля Петрович (1957, с.Стопчатів) – кандидат медичних наук, доцент медичного факультету Ужгородського університету.
Навчався в Яблунівській СШ, закінчив Ковалівську СШ Коломийського району (1974), медичний факультет Ужгородського університету (1979). Працював лікарем Вознесенської райлікарні Миколаївської області.
Навчався в аспірантурі і працює доцентом в Ужгородському університеті. В Москві захистив кандидатську дисертацію. Має понад 30 наукових публікацій. Кандидат у майстри спорту з фехтування.

Заячук Онуфрій (? с.Стопчатів–?) – війт Стопчатова.
Наприкінці ХІХ століття був війтом села Стопчатова. За свою активну діяльність і заслуги для громади і церкви отримав Срібний хрест заслуги.
З цієї нагоди 20 січня 1892 року, як повідомляла газета ”Батьківщина”, в Коломиї відбулося урочисте його відзначення. Спочатку о.Коблянський відправив у міській церкві богослужіння, на якому були запрошені старостою Баньковським представники цивільної і військової влади та війти з навколишніх сіл. Потім всі пішли до староства, де О.Заячуку урочисто вручили нагороду. Від імені нагородженого стопчатівський священик А.Сіменович подякував за нагороду, охарактеризував його діяльність.
Після відкриття в селі читальні товариства ”Просвіта” 24 липня 1892 року війта О.Заячука було обрано заступником голови читальні.

Заячук Петро Миколайович (21 березня 1895, с.Стопчатів – 1944, там само) – поет, громадсько-культурний діяч.
Вчився у Стопчатівській і Яблунівській школах та на різьбярському відділі у Школі деревного промислу в Коломиї. Двічі нагороджений шкільними преміями за успіхи в навчанні.
З 1915 року був мобілізований до австро-угорської армії. Пройшов дорогами війни від Альп, Дунаю і Карпат до Дніпра і Чорного моря. Був тричі поранений. По війні повернувся хворий додому. Займався сільським господарством, садівництвом та писав поетичні твори.
В 1938 році авторським накладом П.Заячук видав у Коломиї перший том своїх творів у вигляді літературного альманаху ”Сонце землі. Словесний альманах села”, куди ввійшли квартальні видання книжки за 1937 – 1938 роки. До згаданого видання ввійшла добірка віршів поета – розділ ”За сонцем”, поеми ”Довбуш”, ”За сонцем” та ”Війна”, яка складається з двох частин – "Тиранія” та ”Австриянка”.
Він був також редактором і видавцем побутового і літературного всежиттєвого журналу ”Наш світ села” – квартального додатку до альманаху ”Сонце землі”.
П.Заячук готував до друку поему ”Селянія”, планував також видати як окремі випуски згаданого альманаху ”Сонце землі” свої ”Поеми і думи”, збірку поезій ”Лірник”, а також наукові поради селянам про садівництво ”Помологію”. Та через трагічну загибель навесні 1944 року, коли в селі йшли бої між радянськими і угорськими військами, він не встиг здійснити задумане.

Переглядів: 708 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024