П`ятниця, 26.04.2024, 00:15:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 24 » Іван Бондарев презентував «Легенди старого Станиславова»
21:58:10
Іван Бондарев презентував «Легенди старого Станиславова»
Сьогодні у Івано-Франківську краєзнавець Іван Бондарев презентував збірку «Легенди старого Станиславова». 
«Ця книга – жива, адже вона про людей. Історичні події і кам’яниці далеко в часі, а місто жило, творило свою енергетику, яку Іван намагався відтворити у своїй книзі», – сказав модератор презентації, відомий колекціонер Зіновій Жеребецький.
Івано-Франківськ унікальне місто, бо й до цього часу ми не маємо відповіді на три основні питання: коли засноване місто, хто його заснував і на чию честь воно названо. Унікальне місто і тим, що під час Другої світової війни воно фактично втратило своє населення. Сюди прийшли чужі люди, які народили своїх дітей, але місто залишилося для них чужим і містяни так і не стали тут господарями. 
Книга «Легенди старого Станиславова» дозволяє нам поновити нитку між втраченими поколіннями: тих людей, які жили в нашому місті і які зараз живуть тут. 
Під час презентації Іван Бондарев зауважив: якщо говорити про легенди, то Івано-Франківськ досі пас в цій  сфері задніх. Збірки своїх легенд уже видали не лише сусідній Львів, але й Хотин, Кам’янець-Подільський, навіть Скала-Подільська.
До книги увійшло 60 легенд і бувальщин, що охоплюють період від заснування міста до сьогодення. Автор відбирав твори за певним принципом – описана історія має відбуватися тільки в Івано-Франківську, мати під собою реальне підґрунтя, формуватися на історичному факті.
Спектр творів різноманітний – анекдоти, казочки, історії, пов’язані з реальними персонажами. Є й легенди, пов’язані з нечистю, різною чортівнею, цікаві історії про кам’яниці міста.
«У нас було видано великий обсяг краєзнавчої літератури. Також є багато усної  народної творчості. Часто в різних компаніях чуєш ту саму історію і розумієш, що вона має під собою якесь  підґрунтя», – розповідає автор.
Якщо легенд немає, то їх варто придумати, переконані краєзнавці. Легенди виникають навіть навколо сучасних споруд. Скажімо, як тільки у центрі міста з’явилося коване «Дерево щастя», то одразу виникла й легенда: якщо покататися на гойдалці і загадати бажання, то воно має виповнитися. Після того, як гойдалка не витримала чиєїсь ваги і обірвалася, її прикрутили значно вище. Тепер не кожен може на неї вилізти. І виникла інша легенда: з одного боку скульптури є змія з яблуком. Тепер кажуть, що варто потерти це яблуко і бажання здійсниться.
Тому, запевняють краєзнавці, легенди творять жителі міста. Своїм проживанням тут вони створюють своєрідну ауру, а з неї й виникають легенди для наступних поколінь.

Переглядів: 706 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024