П`ятниця, 29.03.2024, 10:47:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 9 » Із музею Мистецтв Прикарпаття «Ангели» Пінзеля вирушать до Лувру
17:30:58
Із музею Мистецтв Прикарпаття «Ангели» Пінзеля вирушать до Лувру
«Ангели» Пінзеля вирушать до Лувру. В одному з найбільших музеїв світу ці скульптури експонуватимуть на загальній виставці майстра пластики. Музей Мистецтв Прикарпаття нині прикрашає п’ять скульптур Пінзеля.
Ці роботи пізнього барокко знайшли понад чверть століття тому. В закинутому городенківському костелі. Мирослав Аронець - один з учасників наукової експедиції. Тоді, в квітні 1984, на таку знахідку навіть не сподівалися, зізнається мистецтвознавець Мирослав Аронець.
«Ангелів» Пінзеля, пригадує мистецтвознавець, знімали за допомогою пожежної драбини. Після реставрації вони стали білосніжні - наче мармурові. Хоча, насправді, вирізьблені й зліплені з дерева. Нині Пінзелівські Ангелики наче злетіли увись. Вони пластичні і немов заживо застигли у русі. Ці роботи довгий час збирали буквально по частинах. Ось цей Ангел прибув до Музею без голови. Потрібну деталь знайшли випадково, розповідає заступник директора з обліку музейних цінностей Віктор Доскалюк.
Роботи Пінзеля - збірні. Вони складаються з окремих частин і кріпляться за допомогою дерев’яних кілочків. Унікальну техніку добре видно на скульптурі Архангела. За радянських часів цей витвір пролежав серед купи сміття. Те, що залишилося від шедевру поділили два міста. Тулуб - дістався Івано-Франківську. Голова, яка була знайдена раніше, нині у Львівській галереї. Як вона виглядає - видно на знімку. «Добрий пастор» теж заледве пережив радянську добу, каже Віктор Доскалюк.
Більше інформації про роботи - значно менше про самого Пінзеля. Постать скульптора овіяна численними міфами, - кажуть знавці прекрасного. Іоан Георгій Пінзель – чи то чех, чи то поляк, чи то німець. Достовірно невідомо. Майже усі дані про митця утаємничені історією.
Скульптора Пінзеля Єпропа відкрила для себе кілька років тому. Його роботами вмить зацікавилися мистецтвознавці провідних музеїв. Авторську експозицію готують в Луврі. Перемовини з французами тривали понад рік. Працівники місцевого музею побоюються, скульптури можуть не повернутися із закордонної поїздки, говорить начальник управління культури ОДА Володимир Федорак.
Роботи Пінзеля мають забрати до Франції за кілька місяців. Це буде загальне представлення майстра. Тож скульптури ретельно відібрали з музеїв Івано-Франківська, Львова і Тернополі. Експозиція Пінзеля у Луврі триватиме понад рік.
Світлана Колеснікова, Василь Пилипів, служба новин Вежа FM

Переглядів: 617 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024