Субота, 20.04.2024, 01:07:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 24 » Як галичани в гаківку грали
10:15:09
Як галичани в гаківку грали
Нині мало хто з нинішніх любителів хокею знає, що раніше на Прикарпатті ця гра називалася гаківкою. Незважаючи на те, що то були перші десятиліття розвитку хокею, у нас тоді він був значно популярніший, ніж тепер.

Починали з правил
Відправною точкою розвит­ку хокею в Галичині вважають 1910 рік. Саме тоді у львівському спортивному часописі «Вісті з Запорожа» вперше українською мовою опублікували правила гри в гаківку. На той час вже два роки існувала Міжнародна федерація хокею на льоді, яка спочатку об’єднувала чотири країни: Бельгію, Францію, Велику Британію та Швейцарію. Цікаво, що Канадська хокейна асоціація виникла на шість років пізніше, у 1914-му. Але повернімось на Прикарпаття.
За кілька наступних років інформація про канадський хокей (ще одна, менш популярна тогочасна назва) поширювалась у спортивних організаціях краю. Почали створюватися перші команди. У 1912 році у Львові видали окрему брошуру «Правила до гаківки». Проте з початком Першої світової війни розвиток хокею в Австро-Угорщині призупинився.
У післявоєнні часи, вже у складі Речі Посполитої, галичани знову вийшли на зимові катки. У 1925 році у Варшаві створили Польську асоціацію хокею на льоді. Через два роки відбувся перший чемпіонат країни. Його фінальну частину приймало Закопане. Серед учасників був навіть представник Галичини – львівський клуб «Погонь». Невдовзі через велику кількість команд чемпіонат поділили аж на три класи (ліги): А, Б і Д.
Хокейна збірна Польщі була тоді доволі серйозною силою. На чемпіонаті Європи 1926 року в Давосі поляки стали шостими. Наступного року – вже четвертими. А у 1929 та 1931 роках польська команда виборювала срібні медалі першості континенту. На зимовій Олімпіаді 1932 року в Лейк-Плейсіді збірна Польщі посіла високе четверте місце. В її складі тоді грали кілька львів’ян та урод­женець Станиславова Адам Ковальський. На клубному рівні він виступав за краківську «Краковію».

Станиславів проти Коломиї
У Станиславові хокей на аматорському рівні розвивався у структурі місцевих спортивних товариств і клубів. Серед них найуспішнішим був польський «Стшелець раз два три», що діяв при однойменному товаристві. На Прикарпатті найбільше хокейних баталій відбувалися між двома містами: Станиславовом і Коломиєю. Треба визнати, що остання була беззаперечним лідером у розвит­ку цього спорту. В один період тут одночасно діяли аж дев’ять команд, а в 1933 році Коломия навіть приймала міжнародний хокейний турнір, серед учасників якого був і «Стшелець».
Галицький хокей досяг піку у 1932 році. Тоді тут виступали аж 55 команд. У провідному А-класі першості Львівської округи змагалися 12 колективів. Б-клас (43 клуби) розділили за зональним принципом на шість груп. Третя з них складалася зі станиславівських клубів «Стшелець раз два три», «Гакоах», «Ревера» та коломийської команди «49 полк піхоти». У різні роки склад і кількість команд змінювалися.
Очолювала ці ліги Львівська хокейна спілка, яка, до слова, була членом польської. Переможці А-класів всіх округів Польщі змагалися за звання чемпіона Речі Посполитої.
У 1934 році перемогу в Б-класі святкував «Стшелець», який у фінальній грі переміг «К. С. Ходорів». Наступного року перемогли вже коломияни з «49 полку піхоти».
У лютому 1935 року відбулася перша хокейна першість Покуття. В ній взяли участь чотири суто українські команди – «Сокіл», «Сокіл-2», «Довбуш» і «Довбуш-2». Усі з Коломиї. Серія матчів принесла перемогу «Довбушу».

Вісті з Ворохти
У міжвоєнній польській періодиці доволі часто з’являлися новини про хокейні змагання. Серед них зберігся невеличкий матеріал про хокейний турнір, що відбувся у Ворохті в кінці грудня 1933 року. Називається він «Ворохта йде слідами Криниці і Закопаного».
Отже, у карпатському містечку відбулися перші хокейні змагання за участю команд зі Станиславова та Коломиї. У матчі станиславівських команд «Стшелець раз два три» та «Друга гімназія» зафіксували впевнену перемогу «Стшельця» 5:1.
Наступного дня збірна Коломиї «поконала» збірну Станиславова з рахунком 9:1 (5:0, 1:1, 3:0). Журналіст подає короткий звіт про перебіг гри: «В першому періоді переважала Коломия, представник якої Кульчицький закинув шайбу в самому початку гри. Протягом наступних хвилин Коломия збільшила рахунок до 4:0. І знову переважно відзначався все той же Кульчицький. Він був найкращим гравцем на льоду протягом усієї гри. Головні його переваги – швидкість, техніка, влучність. Перед самою перервою відзначається Войташка з Коломиї. Станиславів закинув шайбу престижу в другому періоді, однак Войташко знову збільшив відрив у рахунку. Впродовж третьої терції гри Коломия здобула ще троє воріт».

Українська Загальна Енциклопедія, 1935 рік:
«Гаківка, гокей (hockey), змагова дружинова гра, в якій гаками проганяється повний, твердий м’ячик, або (на льоді) рівно ж кружок (10 см у промірі і 3 см завгрубшки) через ворітця 3,6 м завширшки й 2 м заввишки. Відома старинним грекам і візантійцям. Правила подібні до гри в копаного м’яча».
МИКОЛА ВОЛКОВ 

Переглядів: 685 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024