П`ятниця, 29.03.2024, 10:08:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 10 » Як графиня Коссаковська продала Станіславів своєму братові за 2 млн злотих
19:02:55
Як графиня Коссаковська продала Станіславів своєму братові за 2 млн злотих

9 січня 1792 Катерина Коссаковська продала місто за 2 млн золотих брату Антону-Проту Потоцькому.

У 1780-х Станиславів належав графині Катажині Коссаковській, що походила з Потоцьких, інформують "Вікна" з посиланням на сайт "ПіК".

Викупивши місто, вона планувала повністю перебрати владу у місті в свої руки, щоб зробити його головним оплотом польської культури на південній території Речі Посполитої. Та не пройшло і року, як всі її плани були знищені. Польща програла у великомасштабній війні, після чого одразу ж була поділена між кількома державами, серед яких була і Австрійська імперія. Саме до Австрії відійшла Галичина, а разом з нею і Станиславів.

Згідно указу австрійського імператора 1772 року, адміністрація Станиславова повністю припинила свою роботу. Коссаковська все ж змогла залишити собі деякі права на правління в місті, проте це було зовсім не тим, чого вона так прагнула.

25 жовтня 1772 року в місто ступили перші військові підрозділи австрійської армії, які потім сформували за стінами міста гарнізон. Солдати були вражені красою міста, величчю архітектурних шедеврів, проте за наказом імператора все ж спалили деякі адміністративні споруди.

1774 року австрійське правління провело у Станиславові перепис населення, згідно з яким у місті проживало більш ніж 400 українських та польських сімей, приблизно така ж кількість євреїв. Решту населення складали вірмени, які почали переселятись до Угорщини. В тому ж році нове правління в місті віддало наказ реорганізувати колегію єзуїтів у гімназію.

В 1776 році австрійський цісар Йозеф II віддав наказ про повну реорганізацію органів міського самоуправління. З Відня в Станиславів було відправлено краусгауптмана, тобто крайового капітана. Всіма адміністративними справами займався бургомістр, асесори (радники) та синдик (старщини). Всі судові процеси та інші юридичні події відтоді записувались в спеціальні міські реєстри. Деякі з цих записів збереглись і до нині. Їх можна побачити у музеях Івано-Франківська та бібліотеках Львова. В 1777 році в Станиславові відкрито першу в місті аптеку. В сучасному Івано-Франківську ця будівля знаходиться на пл. Ринок, 4.

В 1783 році австрійський цісар вперше відвідав Станиславів та погостював у маєтку роду Потоцьких, де місцеві вельможі влаштували в його честь гучний банкет. В 1786 році місто відвідав нраф Анджей Куропатніцкі, який описав Станиславів, як одне з найбільших та найрозвиненіших населених пунктів серед подібних йому. За його словами, в європейських столицях не було нічого такого, чого б не можна було знайти у Станиславові. В 1787 році відновив свою роботу пивоварний завод.

В тому ж році Катажина Коссаковська заснувала при “домі старців та безпритульних” публічну школу для дівчат. Згідно з наказом австрійського цісаря, після захоплення міста його військами, громадяни Станиславова повинні були відробляти 2 обов’язкові повинності, одна з яких надходила у казну Австрії, а інша — роду Потоцьких, тобто безпосередньо Коссаковській. 1789 року світ побачив “Віденський патент”, згідно з яким приватні підприємці міста повинні були ділитись прибутками з Коссаковською, в той час, як адміністративними органами керували австрійці.

Не витримавши обмежень з боку цісаря, горда графиня Коссаковська 9 січня 1792 року продає Станиславів за 2 млн. злотих своєму брату — відомому на той час фінансисту Протазію Потоцькому.

Він, в свою чергу, в 1793 році зробив найдетальніший (як і личить справжньому фінансисту) перепис майна в місті. Документ мав назву “Інвертар ключа Станиславівського” і складався з декількох частин. В першій частині описувався стан господарства в місті. В другій частині знаходилась інформація про приналежність громадян міста до тих чи інших національностей.


Переглядів: 208 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024