Четвер, 28.03.2024, 10:43:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2017 » Березень » 30 » Як змінився Івано-Франківськ за сто років. Школа королеви Софії
12:24:21
Як змінився Івано-Франківськ за сто років. Школа королеви Софії

На вулиці Гординського важко не звернути увагу на величну старовинну кам’яницю № 10. Вона не тинькована, стіни викладені з червоної цегли, яка потемніла від часу, дах вкритий черепицею. Через це споруда викликає асоціації зі славнозвісним Гоґвортсом – школою Гаррі Поттера – або Чернівецьким університетом в мініатюрі.

Ті, кому за 30, пам’ятають, що колись у будівлі була школа. А до того? Хто, коли й навіщо спорудив цю незвичну кам’яницю? Аби знайти відповіді на ці питання, треба перенестись у кінець ХІХ століття.

Тоді у Станиславові була одна-єдина жіноча школа, яка аж ніяк не могла задовольнити прагнення осіб прекрасної статі здобути середню освіту. З огляду на це, у 1890 році батьки міста заснували ще одну «дівчачу» школу, яку нарекли іменем королеви Софії. Малася на увазі Софія Гольшанська(1405-1461) – четверта й остання дружина польського короля Владислава ІІ Ягайла. Вона народила перестарілому монарху двох синів, чим забезпечила спадковість династії Ягеллонів. В історію освіти королева увійшла як ініціаторка першого перекладу Біблії з чеської на польську, а також завдяки щедрій фінансовій підтримці Краківського університету. Саме за це її дуже поважали освітяни.

Попервах школа містилась в одноповерховому будинку на нинішній Новгородській, де тепер допоміжне приміщення міжшкільного навчально-виробничого комбінату. Однак усі розуміли, що це тимчасове пристанище.

У червні 1893 року міська рада прийняла ухвалу про побудову триповерхового шкільного приміщення, кошторис якого становив 31 000 ринських злотих. Відомо прізвище архітектора – Ян Лемпіцький. Це був його перший і єдиний об’єкт у Станиславові, оскільки невдовзі він переїхав до Перемишля.

Будівельні роботи тривали рівно рік – заняття розпочались у вересні 1895 року. Ця ж дата вирізьблена на фронтоні споруди. Новою домівкою учениць став великий триповерховий будинок із цоколем з гладко отесаного каміння. Головний восьмивіконний фасад має чітку симетричну будову. Неглибокий ризаліт завершується багатосхідчастим гостроверхим фронтоном. Кам’яниця зведена у стилі неоготики, який у нашому місті зустрічається дуже рідко.

Школа королеви Софії починалась як п’ятикласна, потім термін навчання був збільшений до семи років. Вона проіснувала до приходу перших совітів…

Протягом 1944-1948 років будинок займав учительський інститут, який згодом трансформувався у Прикарпатський університет. Надалі, аж до 1997 року, там містилась середня загальноосвітня школа № 8. Її дуже колоритно описав колишній випускник, фотограф і блогер Ростислав Шпук.

«Тут була моя школа, маленька, «непромислова», «музейного типу», 1895 р.н. У таких будівлях навчають і забов’язують не так вчителі, як атмосфера…

Цей будинок моєї школи – рідкісний, один із небагатьох у Станиславові, що спроектований і побудований саме для навчання. Нехарактерний, на відміну від своїх місцевих ровесників, постав без штукатурки, у неоготичній впевненості своєї підшкірно-кістякової прямоти. На фасаді майже немає ліпнини, є лише кілька безсюжетних вставок, однакових, але з прогалинами для написів на недосяжній висоті. В кожному класі – своя пічка-грубка. Хтось їх під ранок запалював, грубки грубшали, тепло теплилось. Першими нашими дитячими силовими вправами було відкривання важкезних старих фасадних шкільних дверей, вирізаних із жилистого темношкірого дуба – в середи­ні 70-х. За широким шкільним

двором, на задніх виходах інколи гоп-стопили старші, стріляли копійки. З приходом Незалежності школу знешколили: школу вигнали зі школи».

У 1990-х тут діяли інститут післядипломної педагогічної освіти (до 2011-го) та обласний і міський центри соціальних служб для молоді. Нині будинок порожній, в аварійному стані, хоча у 2016-му почався ремонт – за кошти іноземних донорів там має відкритися центр інновацій та підприємства.

Іван Бондарев, Михайло Головатий


Переглядів: 368 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024