П`ятниця, 29.03.2024, 07:16:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 11 » Ярослава Мельника-”Роберта” традиційно вшанують на “Яворині-2012”. ПРОГРАМА
14:03:55
Ярослава Мельника-”Роберта” традиційно вшанують на “Яворині-2012”. ПРОГРАМА
14–15 липня 2012 року в урочищі "Розтоки" біля с. Липи Долинського району традиційно відбудеться вшанування пам'яті героїв старшинської школи УПА "Олені" та провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта) "Яворина-2012".
14 липня (субота):
9.30 — початок походу Хресною дорогою до цвинтаря полеглих вояків старшинської школи УПА "Олені”;
14.30 – вшанування пам’яті полеглих вояків старшинської школи УПА "Олені” — цвинтар в урочищі Глибоке);
16.30 – вшанування пам’яти крайового провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта) — бункер "Роберта” біля підніжжя гори Яворина);
19.00 — урочистості біля пам’ятника Ярославу Мельнику (Роберту) — село Липа;
20.30 — урочисте відкриття фестивалю патріотичної пісні та запалення повстанської ватри;
00.00 — Молодіжна патріотична програма — урочище «Розтоки» поблизу с. Липи.

15 липня (неділя):
10.00 — 11.30 – Служба Божа у храмі с. Липи.

Довідка. Ярослав Мельник "Роберт” народився у с. Бережниця Шляхетська, що на Калущині.
1 липня 1941 року в Калуші на велелюдному вічі, де були присутніми повітовий провідник Ярослав Мельник і наймолодший з братів Бандерів - Богдан, зачитано Акт відновлення української державності. В цей час Ярослав обіймає пост організаційного референта Калуської округи, а восени 1941 року за наказом обласного проводу ОУН призначається окружним провідником ОУН Коломийщини. Від липня 1942 по жовтень 1943 року обласний провідник ОУН Станіславівщини, після чого покликаний до Крайового проводу ОУН. Приймає безпосередню активну участь у формуванні УНС, а згодом УПА в Карпатському краю. По трагічній загибелі Романа Мокрія – „Байди” (1944) Ярослав повертається на становище обласного провідника ОУН . Під час проходження радянсько-німецького фронту провідник Роберт таборував з куренем Гамалії на горі Малиновій у Карпатах. В серпні 1944 року він повертається в Чорний ліс, де одразу ж розпочинається активна боротьба з червоним окупантом.
Влітку 1945 року Ярослав Мельник одружився з Антоніною Король родом з Войнилова. В травні 1946 року Антоніна народила двійню: сина і дочку, яких охрестили Романом та Вірою.
В цей період 1945-1946 роки Ярослав Мельник провідник ОУН Карпатського краю. Перед відходом на зимівлю Роберт через кур’єра отримав звістку, що в руки енкаведистів потрапив повтанець, який знав про криївку на горі Яворина. Було вирішено перебиратись в інший зимовий бункер, але здійснити задумане не встигли. Напередодні відходу криївку було викрито: криївка «Роберта» була добре замаскована і тільки завдяки зраді вдалося її виявити. Кілька днів солдати нишпорили по місцю порон, але безуспішно. Його так замаскували, що виявити було неможливо. Та випав невеликий сніг і над кривкою почав швидко танути. Це і помітили вороги. До останнього набою відстрілювалися повстанці, залишивши тільки для себе кулі, щоб не здатися ворогові живими… Так загинули крайовий провідник ОУН Ярослав Мельник (Роберт), його дружина Антоніна (псевдо Таня), а також семеро їхніх побратимів. Матір Роберта, двох його братів і чотирьох сестер з села Бережниці Калуського району вивезли в Сибір. За заслуги перед Україною Я.Мельник в 1945 році був нагороджений Бронзовим Хрестом Заслуги, а в 1947 — Золотим Хрестом Заслуги (посмертно).
Поблизу бункера (в урочищі Глибокому) віднайдено і облаштовано цвинтар. Тут поховані: командир старшинської школи УПА «Олені» майор Ф.Польовий («Поль»), інструктори, провідники і стрільці штабу, які загинули в нерівному бою з енкаведистами. Школа «Олені» була створена в 1943 році у волинських лісах, а згодом була передислокована в Карпати.

Переглядів: 791 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024