Середа, 17.04.2024, 00:47:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Червень » 1 » Яворівські титани-різьбярі. В Івано-Франківську відзначили 200-річчя Юрія Шкрібляка і 100-річчя Василя Корпанюка
22:20:11
Яворівські титани-різьбярі. В Івано-Франківську відзначили 200-річчя Юрія Шкрібляка і 100-річчя Василя Корпанюка

Династія народних гуцульських майстрів з родин Шкрібляків і Корпанюків із села Яворова на Косівщині з 1822 по 2022 рік – унікальний феномен двохсотлітньої тяглості талантів в українському культурному розвої. Цей яворівський рід дав Україні понад сто талановитих майстрів народної творчості. З нагоди ювілейних дат титанів-різьбярів – 200-ліття від дня народження Юрія Шкрібляка і 100-ліття Василя Корпанюка – в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся круглий стіл «Юрій Шкрібляк, Василь Корпанюк – яскраві постаті знатного яворівського роду». Організували мистецьку зустріч керівництво і колектив бібліотечного закладу.

Людмила Бабій, директорка бібліотеки:

– Цього року мистецька спільнота Прикарпаття відзначає ювілеї знаних майстрів гуцульської різьби на дереві Ю. Шкрібляка і В. Корпанюка. Минуло багато років, але їхні неповторне мистецтво різьби, дивовижні орнаменти, техніка і нині високо цінують у світі. Тож навіть попри складний час російсько-української війни ми вирішили, що такі заходи дуже потрібні. Про мистецтво потрібно говорити, його потрібно підтримувати. До цих дат наша бібліотека видала бібліографічний покажчик творчих набутків славетної родин Шкрібляків – Корпанюків, створила відеоматеріал для сайта, організувала книжкову виставку «Мистецтво – універсальна мова кожного народу». На зустріч ми запросили науковців, мистецтвознавців, представників творчої інтелігенції, громадських організацій – загалом усіх, хто шанує українське народне мистецтво. І, звісно, у вшануванні великих ювілеїв майстрів Ю. Шкрібляка і В. Корпанюка взяв участь відповідно їхній праправнук і син – продовжувач славного роду заслужений художник і член Національної спілки художників України Василь Корпанюк…

– Ім’я Юрія Шкібляка посідає особливе місце в історії культури і мистецтва Гуцульщини й усієї України, – зазначив В. Корпанюк. – Я розумію, що такі поважні ювілейні дати великих майстрів мали б відзначатися особливо велично і зовсім по-інакшому, ніж виглядає сьогодні. Війна щомиті вносить свої корективи. Свого часу Верховна Рада ухвалила рішення про урочисте і широке відзначення ювілеїв Юрія Шкрібляка і Василя Корпанюка на державному рівні. Планували і потужне книжкове видання про родину Ю. Шкрібляка, і випуск пам’ятної монети, проведення конференцій, виставок у Коломиї і Києві та інші заходи. Адже постать Юрія Шкрібляка особлива. Уявіть собі, що 200 років тому в селі Яворові серед гір у родині, де було 18 дітей, народився простий – як інші гуцульські діти – хлопець-первісток, але по собі залишив потужний слід, проживши всього 62 роки. Як це потрібно було дати раду всій родині у ті часи. Батько їздив по заробітках. А дід Юрія Шкрібляка – уродженець Поділля. Юрій був жвавою дитиною. Шість років відслужив у війську. Любив майструвати зброю. А згодом відчув потяг до роботи на токарному верстаті. Цілу зиму конструював і зробив токарний верстат. Він виготовив іконостас до яворівської церкви, яка згоріла. Демонстрував свої роботи на творчих виставках не лише в Галичині, а й за кордоном. Мав трьох синів – Василя, Миколу і Федора, згодом також відомих майстрів. Іменем Василя Шкрібляка, до речі, названо тепер училище декоративно-прикладного мистецтва у Вижниці на Буковині. А донька Катерина Шкрібляк вийшла заміж за Івана Корпанюка. Так до роду Шкрібляків влився і рід Корпанюків. У них народилося також троє синів – Юрій, Семен і Петро. А з часом у Семена Корпанюка народився син Василь – мій батько. Хлопці тільки у свята мали можливість подивитися на роботи вуйків, бо у будні – важка робота й робота. Але бажання до творчості було велике. Сам Юрій Шкрібляк попри свою велику знаність був надзвичайно скромним інтелігентним чоловіком. Помер у часі епідемії тифу. Львівська газета «Діло» у 1884 році писала, що «зійшов зі світа незвичайний талант руського народу» і майстер світового рівня. Стільки поколінь! Така потужна генетика – то щось особливе!

А 18 травня 100 років виповнилося б моєму батькові – Василеві Корпанюку, який не лише успадкував отой неповторний родинний талант різьби на дереві, а й життєвий світогляд. Його твори – унікальні і філігранні. А як особистість батько був дуже творчою людиною, у ньому проявлявся своєрідний артистизм. Тато грав на скрипці, кларнеті, дримбі, сопілці тощо. Навіть з музикантами бував весіллями. Гарно співав, писав жартівливі вірші й оповідки, дуже добре вчився. Коли Василь Семенів – так батька називали – приходив у село, то була загальна радість. Мав легку, настроєву натуру, але ніколи у жартах не переходив межу і не вживав грубих слів. Мав Божий дар до життя, велику родинну потугу і дивовижну обдарованість...

У мистецькому спілкуванні за круглим столом взяли участь й знані науковці-професори Богдан Тимків, Микола Лесюк і Дмитро Сивак, літературний критик, літературознавець і есеїст Євген Баран, письменник і журналіст Ярослав Ткачівський, педагог і письменник Василь Бабій, вчений, педагог і краєзнавець Михайло Косило, начальник управління культури, національностей і релігій ОДА Володимир Федорак та ін. А виступ вокального тріо «Ладо» Івано-Франківського навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття у складі Володимира Гловацького (c. Тустань), Христини Цюпи та Любові Цюпи (с. Саджава) став потужним патріотичним вінцем мистецького вечора вшанування ювілеїв яворівських різьбярів-титанів.

Ігор ЛАЗОРИШИН


Переглядів: 120 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024