П`ятниця, 29.03.2024, 13:28:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Березень » 28 » Юліан Пелеш, єпископ Станиславівський: знайомство зблизька
14:49:01
Юліан Пелеш, єпископ Станиславівський: знайомство зблизька

27 березня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація виставки-інсталяції, присвяченої 175-річчю від дня народження першого станиславівського єпископа Юліана Пелеша.

Виставку презентували прикарпатські науковці: кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Олег Єгрешій та кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії Церкви Івано-Франківського Богословського університету ім. св. І. Золотоустого Руслан Делятинський.
За допомогою підготовлених вченими виставки та мультимедійної презентації учасники заходу, серед яких – директор наукової бібліотеки ПНУ ім. В. Стефаника, краєзнавець Петро Гаврилишин, історик Андрій Випасняк, журналістка ТРК «Карпати» Мар’яна Стринаглюк, сотрудник храму Зіслання Святого Духа УГКЦ о. Арсен Панчак та учнівська молодь мали змогу познайомитись із непересічною та до сьогодні малодослідженою постаттю нашої історії – першим станиславівським єпископом Юліаном Пелешем.
Виставка-інсталяція, створена на основі архівних матеріалів, чимало з яких вперше вводяться у науковий обіг, ґрунтовно розкриває життєвий шлях греко-католицького церковного діяча і богослова, уродженця с. Смерековець на Лемківщині (тепер – територія Польщі), формування його як священика (1843-1870), науково-богословську та душпастирську працю, яку провадив у Львові, Перемишлі та Відні (1870-1885), архіпастирську діяльність як першого станиславівського єпископа (1885-1891), а згодом – як владики Перемишльського (1891-1896).
Запрошений до слова о. Арсен Панчак відзначив важливість праці єпископа Юліана Пелеша для становлення і розвитку Станиславівської єпархії, а також наголосив, що його діяльність є прикладом для наслідування, особливо для молоді, перед якою стоїть вибір життєвого шляху.
Захід виявився цікавим та пізнавальним, адже розкрив перед присутніми багатогранну діяльність визначного релігійного діяча Станиславівщини Юліана Пелеша та дозволив глибше пізнати минуле, історію та становлення Церкви у нашому краї.
Презентована виставка-інсталяція експонуватиметься у відділі краєзнавчої літератури до Великодніх свят. Щиро запрошуємо всіх зацікавлених до її перегляду.


Переглядів: 314 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024