Середа, 24.04.2024, 23:25:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Березень » 11 » Калуш під знаком Шухевича
11:01:53
Калуш під знаком Шухевича
Цього року вперше у Калуші доволі гучно відзначили річницю смерті Головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Адже наприкінці червня минулого року у місті відкрили пам’ятник Романові Шухевичу — після того, як до справи встановлення долучилася і громадськість, і на пам’ятник виділили не тільки бюджетні кошти, але кошти, зібрані у рамках громадської ініціативи "Загальна мобілізація”. Тепер упродовж цього тижня у Калуші відбулося кілька заходів, присвячених ушануванню 63-ї річниці смерті Романа Шухевича.
Роман Шухевич загинув 5 березня 1950 року у селі Білогорща (нині перебуває у складі Львова. — Авт.). Одна з приватних садиб у Білогорщі і стала останнім прихистком Романа Шухевича. Чекістсько-військова операція із захоплення "Вовка” (одне з псевдо Романа Шухевича. — Авт.) ставила собі за мету дістати Головнокомандувача УПА живим. Проте, — не вдалося. Не бажаючи даватися у руки ворога живим, Роман Шухевич пустив собі кулю у скроню. Нині у будинку, у якому знайшов останній прихисток Роман Шухевич, діє його музей. Там розташований і наразі найбільший пам’ятник Генерал-хорунжому УПА. Другий за величиною пам’ятник встановлений у Калуші. Ще не минуло і року, проте, вже нині завдяки пам’ятнику у Калуші відбувається низка заходів, присвячених ушануванню пам’яті Романа Шухевича. Науковці і громадськість висловлюють бажання і надалі популяризувати ім’я Головнокомандувача УПА й у нашому місті, й у нашій області.

До гіпсового Шухевича в Угринові доєднається і гіпсовий Коновалець
Історико-меморіальний музей Степана Бандери у Старому Угринові отримав свій пам’ятник Романові Шухевичу, ідентичний тому, який торік був встановлений у Калуші. 4 березня гіпсову форму, з якої, власне, і відлили пам’ятник, який встановлений у Калуші, передали до музею. Ідея належала учасникам організаційного комітету зі спорудження пам’ятника. Їхнє  сподівання полягає у тому, що, побачивши пам’ятник у Старому Угринові, гості та туристи виявлять намір побачити справжній пам’ятник у Калуші.
Гіпсова форма, яку передали в Угринів, — це, фактично, точна гіпсова копія пам’ятника, кінцевий результат роботи автора — скульптора Ігоря Семака. Саме з тієї форми, власне, і був відлитий пам’ятник, робота над яким на львівській скульптурній фабриці рік тому саме завершувалась. Тепер, майже за рік після того, як пам’ятник у Калуші був встановлений, вирішують питання про присвоєння Ігореві Семаку звання Заслуженого художника України.
— Ми саме клопочемо про присвоєння нагороди Ігореві Семаку. Адже він є автором не тільки багатьох меморіальних дощок, які розташовані у Калуші, але і двох великих пам’ятників — Романові Шухевичу у Калуші і Євгенові Коновальцю — в Івано-Франківську. І, коли ми робили портфоліо автора, лунали думки: і не намагайтеся, в Адміністрації Президента це не пропустять. Тобто, людина не може творити те, що хоче, — резюмував секретар Калуської міської ради Олександр Челядин.
Як повідомив у коментарі "Вікнам” директор історико-меморіального музею Степана Бандери у Старому Угринові Степан Лесів, уже до Дня Героя, який відзначають у травні, у музеї з’явиться й оригінал гіпсового погруддя Євгена Коновальця, бронзовий варіант якого встановлений в Івано-Франківську.
— Пропозицію організаційного комітету ми сприйняли схвально і навіть надали необхідну допомогу, власними силами здійснили підготовчі роботи для встановлення цього пам’ятника, — зазначив Степан Лесів.

Біля пам’ятника хочуть створити музей
5 березня у Калуші відбулася 9-а науково-практична конференція "Маловідомі сторінки діяльності підпілля ОУН на теренах Станіславівської області у 1939-1960 роках”, присвячена 63-й річниці смерті Головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Її незмінний організатор — історико-меморіальний музей Степана Бандери у Старому Угринові. І сама конференція чи не щороку змінює свою місце проведення — зі Старого Угринова до Калуша і навпаки. Цьогоріч організатори прийняли пропозицію провести конференцію у Калуші, і цілеспрямовано організували захід у приміщенні Центру художньої творчості дітей, юнацтва і молоді Калуської міської ради — біля пам’ятника Романові Шухевичу. На конференції було представлено 12 доповідей науковців із Прикарпаття, а також — Львівської і Чернівецької областей з приводу політичних, тактико-військових, соціальних й економічних аспектів боротьби за національне визволення України першої половини минулого століття.
— Це — принципова позиція, яку ми відстоюємо від конференції до конференції — презентація невідомих чи маловідомих документів, досліджень, постатей, які були незаслужено забуті чи засуджені, — резюмував Степан Лесів. — Крім того, конференція покликана показати, що історико-краєзнавчий музей Степана Бандери в Угринові — не просто музей, але і структура, яка займається науковою роботою. У нас уже є домовленість, щоб матеріали конференції були видані і розповсюджені у навчальних закладах. Думаю, що молоде покоління має право вивчати правдиву історію рідного краю.
Як підсумок, на конференції були прийняті три звернення. Зокрема, у зверненні до депутатів і  голови Івано-Франківської обласної ради йдеться про запровадження премії імені Героя України Головного командира УПА Романа Шухевича з врученням "Хреста Романа Шухевича”, яку присуджували б у трьох номінаціях: державотворчій, військово-історичній і спортивно-туристичній.
— Ми розглядаємо цю премію не як обласну, а як всеукраїнську, щось на кшталт премії Степана Бендери у Львові. Адже Роман Шухевич був провідником ОУН в Україні, і саме він в Україні керував національно-визвольною боротьбою. Тобто, специфіка премії має полягати у тому, щоб нагороджувати людей, які прославляють Україну у державотворчій, військово-історичній і спортивно-туристичній галузях — найближчих до тих, якими цікавився й у яких відзначився і сам Роман Шухевич, — зазначив у коментарі "Вікнам” член оргкомітету зі спорудження пам’ятника Романові Шухевичу у Калуші Роман Король.
Пропонують і зробити більше згадок про Романа Шухевича й у самому Калуші. Наприклад, у зверненні до міського голови і секретаря Калуської міської ради пропонують назвати сквер, де розташований пам’ятник, іменем Героя України Романа Шухевича. Його ж іменем просять назвати і Центр художньої творчості дітей, юнацтва і молоді, а також — обладнати музей Романа Шухевича у приміщенні бібліотеки для юнацтва, яка розташована на вул. Сівецькій, поблизу самого пам’ятника.
— Не варто відразу заявляти, що у Калуші буде створено музей. Проте, ті люди, які приїжджатимуть до пам’ятника Романа Шухевича, можливо, захочуть дізнатися про нього більше. Тому спочатку є можливість створити невеликий куток, де були б зібрані твори, публікації наших земляків про Романа Шухевича. Принаймні, на Прикарпатті люди дуже багато досліджували і досліджують постать Романа Шухевича. Частиною наукового доробку готовий поділитися й історико-меморіальний музей Степана Бандери, — каже Степан Лесів. — Уже у перспективі можна займатися і формуванням безпосереднього музейного фонду, зокрема, доцільно звернутися до сина Головнокомандувача УПА Юрія Шухевича з проханням посприяти — передати частину матеріалів чи особистих речей батька для формування експозиції.
Також делегати звернулися до голови Рожнятівської райради і селищного голови Перегінська про виділення земельної ділянки для встановлення пам’ятника командиру УПА-”Захід” Василю Сидору-”Шелесту”.
Юлія Баліцька, журналіст

Переглядів: 608 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024