Четвер, 25.04.2024, 11:07:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Серпень » 22 » Калушанам пропонують перепоховати прах Богдана Бандери
18:09:18
Калушанам пропонують перепоховати прах Богдана Бандери

З відкритим листом до керівництва Івано-Франківської області, Калуської РДА та Середньоугринівської сільської ради звернувся уродженець Калуша, кавалер ордену «Хрест Івана Мазепи», а нині мешканець Миколаєва Ян Чарнецький.

Як ідеться в блозі Яна Чарнецького «Богдан Бандера — калушанин», Богдан Андрійович Бандера є найбільш втаємниченим з трьох братів Степана Бандери та, водночас, найбільш пов’язаним з містом Калуш. Від 1926 року до 1932 року він навчався в Калуській школі «з червоної австрійської цегли» (нині — Калуська школа №1).

У вересні 1943 року Богдан Бандера очолив молодіжну мережу ОУН (б) Херсонської округи, котра підпорядковувалась Миколаївському проводу. 11 березня 1944 року Богдана Бандеру вбили червоноармійці Сибірської дивізії в селі Піски Баштанського району Миколаївської області на подвір’ї Тамари Задираки. Наступного дня селяни його поховали на городі цієї ж мешканки села.

Навіть після всіх декомунізацій, чотирьох років війни з РФ, пропозиції голови Миколаївської ОДА повісити на місцевій облраді червоно-чорний прапор в селі Піски немає ані вулиці Богдана Бандери, ані жодного пам’ятного знаку на місці його мученицької смерті, йдеться в блозі.

У відкритому листі Яна Чарнецького голові Івано-Франківської ОДА Олегу Гончаруку, голові Калуської РДА Наталії Бабій та Середньоугринівській сільській раді зокрема йдеться:

«Керівництво Миколаївської облдержадміністрації, Баштанської райдержадміністрації, села Піски, Баштанського району ігнорує пам'ять петлюрівців, григорівців, учасників «Зимового походу», діячів ОУН, загиблих в Миколаївській області протягом 1918 – 1956 років в боротьбі за незалежну Україну.
Для підвищення туристичної привабливості області голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко пропонує рекламувати вигаданого героя коміксів Конана Варвара в якості колишнього мешканця Миколаєва. Водночас, пам'ять про реальних героїв – українців, сотні котрих пов’язали власне життя з Миколаївщиною, нікого, на жаль, не цікавить.
Тому пропоную Вам звернутись до Миколаївської ОДА, Баштанської РДА, Пісківської сільради з пропозицією про перепоховання праху Богдана Бандери на його Батьківщині – в селі Старий Угринів, на території історико-меморіального музею Степана Бандери. Богданові Бандері пора повертатись з Миколаївщини додому. Його похідна група виконала власну місію: Україна є незалежною державою».

Керівництву Миколаївської облдержадміністрації не потрібні залишки Богдана Бандери на території області. Пам'ять про родину Бандер — видатних калушан — потребує належної пошани, наголошує Ян Чарнецький.


Переглядів: 313 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024