П`ятниця, 19.04.2024, 03:18:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 19 » Калушанин дослідив поховання Першої світової війни на старому цвинтарі
19:22:38
Калушанин дослідив поховання Першої світової війни на старому цвинтарі

Працювати над історією поховань вояків Першої світової війни калуський краєзнавець Василь Фіцак розпочав ще в 2016 році.
Тоді він п’ять днів присвятив ідентифікації прізвищ загиблих на бетонних хрестах старого цвинтаря. Краєзнавцю вдалося встановити 725 осіб, які були представниками різних армій. Зараз дослідження систематизовані та оцифровані. А вже незабаром буде презентований укладений фотокаталог.

У коментарі «Вікнам» калуський краєзнавець Василь Фіцак зазначив, що серед полеглих є австрійські, українські, польські, російські вояки. Поховані і 115 людей цивільного населення Калуша, з яких тільки троє ідентифіковані: двоє представників сім'ї Рубчаків та Іваницька, розповідає Василь Фіцак:

— Це калуські прізвища. І під одним із хрестів написано 112 осіб цивільних. Швидше за все це був арт-обстріл, коли загинула велика кількість мирного населення.

Через Галичину в свій час пройшло багато битв. Величезні втрати були з обох протиборчих армій. Часто не розуміли, що з такою великою кількістю втрачених життів робити, тому ховали просто на полі бою в окопах, ямах, воронках, тощо. До поховань залучали місцеве населення.

Краєзнавець зауважив, що після Першої світової війни, у 1926 році сформували два центри поховань: військових осіб і цивільного населення.

Наразі дослідження укладені, оцифровані та систематизовані. До роботи над фотокаталогом долучився старший науковий співробітник меморіального музею «Калуська в'язниця» Олег Відливаний, який погрупував та систематизував дані. На даному етапі готується макет обкладинки. Презентація фотокаталогу про загиблих у Першій світовій війні, які поховані на старому цвинтар Калуша, відбудеться в кінці січня — початку лютого.

Загалом краєзнавець дослідив 725 поховань. Зі 115 цивільних  поховань 112 не ідентифіковані і 3 — відомі. 93 могили невідомі взагалі. Серед 233-х похованих  австроугорських солдат 43 — не ідентифіковані та 190 — встановлені. Серед 143-х німецьких поховань 101 — неідентифіковане. Серед російських поховань 78  — неідентифіковані  і 54 — відомі. 


Переглядів: 158 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024