Вівторок, 16.04.2024, 16:33:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 17 » Калушанин створив приватний етнографічний музей
10:46:09
Калушанин створив приватний етнографічний музей

Рік тому 59-річний калушанин Віктор Гулак разом зі своїми дітьми створив домашній етнографічний музей. Зібрані експонати показують здебільшого давню українську культуру, побут та етнографію. Однак є й чимало цікавих речей часів СРСР.

У 2020 році калушанин планував офіційне відкриття, але пандемія внесла свої корективи. Поки що Віктор Гулак планує запустити роботу музею в режимі онлайн, пишуть Вікна.

Ідея відкрити домашній музей у Віктора Гулака виникла спонтанно. Разом із дітьми, прибираючи горище, чоловік знайшов чимало старовинних речей. Кожен експонат має свою історію.

"Певні речі мені віддали друзі, інші — знаходив на пунктах металобрухту, частину назбирав подорожуючи, щось було вдома. Усі предмети довелося самостійно відреставровувати, адже були вони в не найкращому стані. Допомагали приводити до ладу речі мої діти — Марічка та Віктор.", — розповідає власник музею.

Серед експонатів — глиняні вироби, знаряддя для перероблення зернових, вишивка, предмети побуту, ткацьке знаряддя, речі радянських часів. Найстарішими є ночви та шатківниці, яким понад 100 років.

Похизувався Віктор Гулак і швейною машинкою Zinger, якій понад 50 років. На ній ще працювала його мати. До речі, пристрій і досі перебуває в робочому стані.

Багато в експозиції музею традиційної української вишивки. Тут і покривало, і серветки, і подушки, і рушники. Віддала речі Віктору одна знайома бабуся родом із Донеччини, яка багато років вже проживає на заході України.

Досить цікавим є куток часів СРСР. Його експонатами є друкарські машинки, рахівниці, стаціонарний телефон, «кавалєрський» магнітофон 1980-х років.

Для повного завершення стилізованого музейного інтер'єру Віктору Гулаку не вистачило люстри. Тому вирішив її змайструвати самостійно з колеса від воза та ступиці.


Переглядів: 159 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024