Четвер, 28.03.2024, 10:42:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 16 » "Карпати в мініатюрі". Історія парку-музею просто неба у Яремчі
21:21:30
"Карпати в мініатюрі". Історія парку-музею просто неба у Яремчі

Копію найстарішої дзвіниці Микуличина, яка повторюватиме звук справжньої, планують встановити цього року в парку-музеї під відкритим небом "Карпати в мініатюрі", що у місті Яремче. Про це Суспільному Карпати розповів засновник парку та ГО "Центр соціальних та ділових ініціатив" Юрій Карпін. За його словами, зараз збирають гроші на втілення цього проєкту.

Олексій Карпін вже четвертий рік працює у парку-музеї екскурсоводом. Частину матеріалу для розповідей йому передали колеги. Деякі факти шукав сам в інтернеті. Щоб зацікавити слухача, розповідає багато цікавих фактів.

"Оскільки пічок на той час ще не винайшли, а вогнище люди боялися розпалювати, тому вони придумали, що робити – всередині оселі вони клали ще одну стіну, паралельно до зовнішньої. Між ними був невеликий коридор. Туди люди заганяли всіх своїх овець і кіз. І коли вони видихали повітря, воно виходило не надвір, а у дім господаря", — розповідає екскурсовод.

Найскладнішим вважає для себе втримати увагу великої групи відвідувачів.

Сьогодні однією з тих, хто послухав розповідь Олексія, стала дванадцятирічна Ольга Плецан з Києва. Дівчина приїхала відпочити зі всією сім’єю. Каже, про музей дізналися з інтернету. Побачене її вразило.

"Церква тут одна – мініатюра. Ми туди дуже часто ходили, вона мені дуже сподобалася. Там так затишно – тихо, спокійно. І вона в мене асоціюється з малюванням", — каже відвідувачка.

Парк-музей просто неба створений у 2015 році. Тут встановлені 18 фігур туристичних принад Прикарпаття, які найбільше відвідують мандрівники, розповідає засновник парку-музею Юрій Карпін.

За його словами, мініатюри зменшені у 25 разів. Вони зроблені з пластику. Частина – на 3D принтері. Деякі зробили скульптори. Найдовше виготовляли ресторан "Гуцульщина" – 5 місяців. Парк готували до відкриття майже півтора року. Юрій Карпін каже, що "Карпати в мініатюрі" – соціальний проєкт.

"Цей проєкт спрямований на певну категорію туристів. Це, в основному, ті люди, які не можуть побачити оригінальні об’єкти Карпатського регіону. Цими категоріями є люди з обмеженими можливостями. Вони мають можливість безкоштовно відвідувати наш парк-музей під відкритим небом "Карпати в мініатюрі" і побачити все те, що бачать звичайні туристи, перебуваючи на оригінальних об’єктах", – розповів Юрій Карпін.

Парк-музей мініатюр розташований на території Карпатського національного природного парку. Заступник директора з наукової роботи Олександр Киселюк розповідає, що між установами підписана угода, за якою громадська організація платить за рекреаційне використання територій парку. Національний природний парк отримує дохід, але не доглядає за мініатюрами.

"Ми різні варіанти розглядали. Тому що ці мініатюри — дуже вартісні обєкти. Була думка — дати на зберігання парку. Але все одно: краще хай буде той, хто вклав кошти, різні фонди, і хай відповідає громадська організація. Ми просто з ними співпрацюємо", – каже Олександр Киселюк.

За її словами, у національному природному парку також планують змінити маркування кількох маршрутів, увести роздільний збір та вивезення сміття на базі "Заросляк" та розробити кілька нових туристичних стежок.


Переглядів: 147 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024