П`ятниця, 29.03.2024, 09:36:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Грудень » 23 » Христос рождається! Як колись на Гуцульщині готували кутю на Святвечір
19:29:41
Христос рождається! Як колись на Гуцульщині готували кутю на Святвечір

Василина Зеленчук з Криворівні на Франківщині роками досліджує українські традиції. Цього року жінка з родиною святкуватиме Різдво Христове 25 грудня. Суспільне дізнавалося, як на Гуцульщині колись готувалися до Святвечора, а також довідалося родинний рецепт куті, яку колись готувала прабабуся Василини.

Готуючись до святкової вечері, в гуцульській ґражді Василини Зеленчук насамперед піклуються про тварин, які годують родину. Такі настанови, каже жінка, давала її прабабуся Параска Харук, яка прожила 103 роки.

"Обов'язково під скатертину ставимо сіно і весь вечір там тримаємо. Бо найперше — це худоба, яка нас годує. А тоді вже й готуємо все, що треба, до вечері", — пояснює господиня.

Далі — пшениця. Василина Зеленчук каже, що це — найбагатше їство, адже попри те, що страва пісна, нею розпочинають Святу вечерю.

"Колись давно, пам'ятаю, як сідали до столу, то найстарший в домі дід підкидав до стелі ложку пшениці й робив з неї хрест. Звичайно, зараз такого не роблять. Але тоді вважалося, що першу трапезу потрібно було розпочинати з хреста", — пригадує жінка.

За її словами, колись у селі не родила пшениця, тому її й не висівали. Натомість збіжжя обмінювали у єврейських шинках, яких дорогою від Криворівні до Верховини було 12.

"Прабабця казала: "Треба буженицю поміняти у Мошка на пшеницю — і будеш їсти кутю". Так говорили старі люди", — пригадує Василина Зеленчук.

Хаті, в якій мешкає Василина Зеленчук, — понад 200 років. Приблизно стільки ж, каже господиня, і ступі, яка перейшла їй у спадок.

"Цією ступою користувалися раз у рік перед Святвечором. Колись вона була на пів села. Хлопці встановлювали черги перед хатою, щоб потовкти або, як у нас кажуть, "попіхати" пшеницю", — каже Василина.

Виміняну пшеницю відварювали. До неї обов'язково додавали мед, горіхи та мак.

"Це — все те, що дав Бог, — все від природи. Гуцули не знали про цукор, тому колись майже кожен ґазда використовував більше меду. Додавався тертий у макітрі мак. Перетирали його гарно — аж до білої водички. Тепер в кутю досипають ще родзинки, а раніше цього не робили", — пояснює господиня.

Після додавання усіх інгредієнтів Василина Зеленчук помішує святкову страву та розмірковує про святкування Різдва.

"Зараз дуже дивуюся з того, що люди кажуть, що ми звикли до Різдва 7 січня. Чому не 25 грудня? Нам треба знати, що українці також колись святкували 25 грудня. То вже так сталося, що ми багато років поспіль святкували 7 січня", — каже жінка.

Василина вважає, що під час війни, яку супроводжують страшні події, сідати за стіл разом із росіянами просто недоречно. Такої ж думки, за її словами, і її односельці.

"Ми мали б показати, що разом зі світом. Казати, що це "не на часі" й ми звикли — не личить. Ми вже — не темні люди, як-то колись казали про гуцулів. Ми вже трошки чогось навчені і могли б почитати історію, щоб зрозуміти, що нам з ними не по дорозі. Зараз українці відвойовують свою незалежність, щоб бути окремо. Тому й за стіл разом з мос**ями не сідаймо", — говорить Василина Зеленчук.

 


Переглядів: 77 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024