П`ятниця, 29.03.2024, 12:46:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2014 » Березень » 4 » Хто написав «Гуцулку Ксеню»?
22:12:41
Хто написав «Гуцулку Ксеню»?
Мені 91 рік. А «Гуцулка Ксеня», може, й молодша від мене. Але вона народилася в нашому місті. А музику до неї написав Ярослав Барнич.
Професор Я. Барнич навчав музики і співів у гімназії сестер василіянок. Коли відбувалися різні культурно-мистецькі заходи, наприклад, Шевченківські свята, спільні для всіх трьох українських гімназій Станіславова, то саме він ними керував. Я навчалася в гімназії УПТ з донькою пана Ярослава іриною. Вона тепер живе в Америці.
Відтоді я знаю, і ні в кого з нас не було сумніву, що мелодію «Гуцулки Ксені» створив Барнич. Хоч у радянські часи це приписали маловідомому композиторові Савицькому, котрому належать тільки слова цієї пісні. 
Пишу «маловідомому», бо в «Українській радянській енциклопедії» про нього — ні слова. Жодного слова в УРЕ нема й про Барнича, але про Дениса Січинського, ще одного композитора, доля якого також пов’язана з нашим містом, — розлога стаття.  
із Барничем, точніше, з його оперетою «Шаріка», пов’язана дуже сумна подія. Саме цю виставу в листопаді 1942 року перервали німецькі зайди. Вони арештували і розстріляли під синагогою  українських націоналістів.
Найбільше через це совіти замовчували Барнича, бо згадка про нього нагадувала той розстріл, а їм цього дуже не хотілося. Адже вони зробили наших патріотів слугами німецьких фашистів. і вже не могли пояснити, чому німці їх розстріляли. А ще Барнич із родиною виїхав за кордон... «Гуцулку Ксеню» далі любили співати і під її музику танцювати (вона — в ритмі танго). Тому було конче потрібно її авторство. Його й нав’язали Савицькому. Кажуть, він відмовлявся. Але їм хіба відмовиш... Десь на американському цвинтарі на скромному пам’ятнику Ярославові Барничу написано, що він — автор «Гуцулки Ксені».  Ярослав Барнич написав ще оперету «Дівча з «Маслосоюзу». і ще що?.. Сподіваюся прочитати невдовзі в «Галичині» докладний життєпис нашого славного композитора Ярослава Барнича — великого патріота України.
Оксана МАНЮХ. м. Івано-Франківськ

Переглядів: 556 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024