Четвер, 25.04.2024, 14:19:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 2 » Кіно живе в «Космосі»
15:30:58
Кіно живе в «Космосі»
Півстоліття тому, 2 листопада 1963 року газета «Прикарпатська правда» сповістила читачів, що на Івано-Франківщині відкрився перший широкоформатний кінотеатр – «Космос». На той час в обласному центрі було п’ять кінотеатрів, але до нового їм було далеко. 
«Чим він відрізняється від інших? Насамперед тим, що глядач дивиться фільм на екрані розміром понад 140 м2, зробленому із спеціального матеріалу – пластикату. Плюс 80 гучномовців, розташованих по всьому залу. В залежності від дії на екрані звук чути у різних точках залу. Все це створює ефект присутності – глядач немов стає учасником кіношних подій», – співала дифірамби новому кінопалацу тогочасна преса.
Цікаво, що першим фільмом, який прокрутили у «Космосі», стала пригодницька стрічка кіностудії імені Довженка «Закон Антарктиди».
Якщо всередині кінотеатр був обладнаний за останнім словом техніки, то ззовні виглядав досить скромно – бетонна коробка, облицьована сірою плиткою. Нев­довзі відомий художник Михайло Фіголь «оживив» фасад мозаїкою у вигляді голови космонавта, супутника й ракети, яка летить, звісно, у космос.
Аби малюки не заважали батькам дивитися кіно, на вечірніх сеансах діяла дитяча кімната із нянею. А для дорослих-неод­ружених працював кіноклуб для тих, кому за тридцять, – «Давайте знайомитися». Старожили пам’ятають, як перед сеансами у вестибюлі якась жінка грала на роялі та незнайомі люди запрошували один одного до танцю.
На початку 1990-х заклад переживав не найкращі часи. Кіно тут більше не крутили, та успішно функціонувала популярна дискотека «Ура». Поки молодь танцювала, приміщення потрохи руйнувалося. Невідомо чим би все закінчилось, якби не прийшов інвестор – кінотеатр отримав друге життя.
«Спершу ми розширили фасадну частину, чим збільшили площу кінотеатру на 240 м2, – розповідає директор «Космосу» Людмила Казмерчук. – Це дало змогу збільшити площу кафе і відкрити літню терасу на другому поверсі. Мозаїку Михайла Фіголя вдалося зберегти – її просто накрили шаром утеплювача. Сьогодні маємо два зали: великий – на 505 місць і малий – розрахований на 131 глядача. Великий зал це гордість кінотеатру. Він найбільший не лише в Івано-Франківську, а й в усій Західній Україні».
Офіційне відкриття оновленого «Космосу» відбулося 6 вересня 2004 року показом фільму «Троя». Обидва зали укомплектували ергономічними кріслами підвищеної комфортності «Seating Concept» (США) та системою звуку Dolby Digital. Не пошкодували грошей і на вентиляцію – навіть при аншлагу в залі повітря завжди свіже. Розміри екрану у великому залі викликають повагу – 18,1 х 7,6 метрів. Інтер’єр залів виконаний у сіро-синіх кольорах, які вважаються класичними у кінопрокатній індустрії.
І хоча на момент відкриття «Космосу» його оснастили найновішим плівковим обладнанням, воно дуже швидко застаріло. Нині в кінотеатрі стоять сучасні цифрові проектори Christie. Це дало змогу демонструвати найновіші фільми та влаштовувати сеанси у 3D.
У «Космосі» намагаються популяризувати сучасне українське кіно. Саме тут відбулися прем’єрні покази вітчизняних стрічок «Той Хто Пройшов Крізь Вогонь», «Звичайна справа», «Іван Сила». Глядачам також запам’яталися «Дні Америки в Івано-Франківську», під час яких вони мали змогу переглянути старі чорно-білі фільми Бастера Кітона у живому супроводі оркестру «Alloy Orchestra».
Як кінотеатр буде святкувати свій півстолітній ювілей? Разом із глядачами! 2 листопада маленьким відвідувачам покажуть мультфільм «Джастін і лицарі доб­лесті». Всі, хто придбає квитки, отримають гарантовані подарунки, плюс насичена шоу-програма із клоунами, конкурсами, призами. Вечірній кіносеанс фільму «Тор 2: Царство темряви» також обіцяє багато сюрпризів дорослим глядачам. Приходьте, не пошкодуєте.
 ІВАН БОНДАРЕВ 

Переглядів: 545 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024