Четвер, 25.04.2024, 23:20:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 13 » Книжкова виставка про Патріарха Й.Сліпого
13:10:38
Книжкова виставка про Патріарха Й.Сліпого
Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка із циклу „Духовні пастирі Галичини”, присвячена 120-річчю від дня народження митрополита, верховного архієпископа і кардинала Української Греко-Католицької Церкви, визначного релігійного, наукового і політичного діяча, що належить до постатей світового виміру.
Коберницький-Дичковський Йосип Іванович (Йосип Сліпий) народився 1892 р. у с. Заздрість на Тернопільщині в шляхетній галицькій родині. Закінчив Тернопільську гімназію та Львівську духовну семінарію. З благословення митрополита А. Шептицького, який 1917 р. рукоположив Й. Сліпого у священики, навчався в богословській колегії в Інсбруку (Австрія) та Римі. 1922 р. Й. Сліпий стає професором догматичного богослов'я у Львівській семінарії, її ректором, а з 1929 р. - першим ректором Львівської Богословської академії. 
Він докладає чимало зусиль для зміцнення духовних основ свого народу. Засновує і редагує часопис "Богословія", організовує Богословське наукове товариство. За наукові заслуги і активну участь у національно-культурному і релігійному житті Й. Сліпого обрано дійсним членом НТШ.
Після смерті  Андрея Шептицького 1944 р. відомий богослов  стає  митрополитом Галицьким. Нове його призначення збіглося з приєднанням Західної України до Української РСР. УГКЦ була заборонена, а митрополита разом з усім галицьким єпископатом заарештували. Й. Сліпий відбув 18 років заслання у таборах Сибіру і Мордовії, там писав релігійно-філософські трактати, наукові праці, надсилав листи священикам.
Сила духу і незламність характеру, що допомогли архієпископу витримати важкі випробування каторги, викликають повагу й шану сучасників.  У 1963 році на клопотання Папи Римського Іоанна ХХІІІ та Президента США Дж. Кеннеді Й. Сліпий був помилуваний.
Прибувши до Ватикану, він розгортає велику роботу з реорганізації і зміцнення греко-католицької церкви. За його ініціативи в Римі побудовано собор св. Софії в староукраїнському стилі, відкрито Український католицький університет.
У 1965 р. Папа Павло VІ надав Й. Сліпому звання кардинала, а в 1975 р. він прийняв титул Києво-Галицького патріарха. 
На 93-му році життя, 1984 р., подвижник християнства відійшов у вічність і був похований у соборі св. Софії. 1992 р. патріарха, згідно з його заповітом, перепоховано у Львові, в соборі св. Юра.
Один із фундаторів Української греко-католицької церкви, мученик і страждалець за християнські переконання, знаний учений на терені світової богословської науки, Йосип Сліпий своєю подвижницькою діяльністю відстоював і розбудовував українську церкву, дбаючи про духовний розвій української нації та утверджуючи ідеї незалежності України.
Всіх, хто хоче ближче познайомитися із величною постаттю кардинала, запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки  ім. І.Франка переглянути книжкову виставку „Патріарх Української Греко-Католицької Церкви - Йосип Сліпий", на якій представлено як його пастирський „Заповіт" - останній патріотичний крок великого українця, що й нині звучить молитвою за український народ, так і багато  цікавих видань про страдницький життєвий шлях, науковий доробок та безмежну відданість своїй батьківщині і церкві визначного ісповідника віри (М. Олійник „Йосиф Сліпий і питання українського патріархату у ХХ ст." „Кардинал Йосиф Сліпий і сучасність", О. Гринів „Йосиф Сліпий як історик, філософ, педагог", В. Ленцик „Визначні постаті Української церкви: Митрополит Андрей Шептицький і Патріарх Йосиф Сліпий" та ін.).

Переглядів: 743 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024