Четвер, 18.04.2024, 03:12:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2017 » Липень » 25 » Книжку «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара» презентували в обласній бібліотеці
15:25:11
Книжку «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара» презентували в обласній бібліотеці

22 липня 2017 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки Володимира Чистуха «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара».

Презентувала видання Марія Рипан - сестрінка Блаженннішого та його похресниця, донька його сестри Марти, яка проживає в Канаді.
Запропонована читачам книжка є своєрідним продовженням висвітлення історії села Завалова, що на Підгаєччині, розповідей про визначних людей, розкритих автором у попередніх роботах. У виданні представлена коротка історія родини Дмитра Гузара, який більше ніж півстоліття був парохом села і покоїться разом зі своєю дружиною у завалівській землі та правнуком якого є Блаженніший Любомир Гузар. Книжка призначена передусім тим, хто цікавиться історією рідного краю, хто хоче дізнатися про родовід владики Любомира, представники якого відзначилися активною діяльністю для блага суспільства, були гідним взірцем для наслідування як у своїй епосі, так і в наші дні.
Передмова до книжки «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара» написана самим Верховним Архієпископом-емеретом Любомиром Гузарем, який розкриває перед читачами мету, з якою автор працював над цією книгою:
«Учитель Завалівської школи, що на Підгаєччині, Володимир Чистух, завдав собі труду зібрати спогади про колишнього пароха греко-католицької громади в Завалові отця Дмитра Гузара. Читач повинен собі усвідомити, що за допомогою зібраного матеріалу пізнає певну епоху в житті нашого народу, особливо те, яким було життя українського суспільства у ХІХ столітті, щонайменше в одній частині України - її західних областях. Таке знання дуже важливе, щоб зрозуміти розвиток нашого національного побуту в той період. Тому ласкаво прохаю читачів під час ознайомлення із цими спогадами думати не тільки про моє минуле, а й навчатися чогось із прикладу наших предків. Сердечно дякую панові Володимирові Чистухові за його віддану працю не тільки, ? дякую від імені моїх рідних і від усіх громадян, які, сподіваюся, збагатять свій внутрішній світ».- зазначено в в передмові.
Ця книга навчає нас шанувати працю наших предків і вчитися в них служінню своїй церкві і Богу.
Пані Марія Рипан вивчає історію своєї родини та щиро ділиться не відомими моментами із життя кардинала Любомира Гузара. Вона зібрала багато старовинних родинних фотографій з архіву родини Гузарів, які презентувала для присутніх зустрічі.

Прекрасним доповнення до спогадів про Блаженнішого прозвучали українські твори у виконанні катедрального хору «Благо» та вокального ансамблю «Церковні дзвони».

Для читачів обласної книгозбірні пані Марія подарувала книжки, компакт- диски спогадів Блаженнішого Любомира Гузара та документальний фільм «Сходи Якова».


Переглядів: 416 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024