Середа, 24.04.2024, 15:39:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Вересень » 15 » Колекціонер Михайло Коцаба представить в Івано-Франківську 150 бофонів — грошові знаки ОУН-УПА
10:04:33
Колекціонер Михайло Коцаба представить в Івано-Франківську 150 бофонів — грошові знаки ОУН-УПА

У музеї визвольних змагань Прикарпатського краю відкривається виставка «Українці для армії: Бофони – грошові документи ОУН і УПА. Народна підтримка визвольної війни 1939-1954 років».
Бофони — скорочено від «Бойовий фонд» — грошові документи з національною символікою та символікою ОУН і УПА й відповідними написами, з номіналами чи без них. Представники Організації українських націоналістів чи Української Повстанської Армії видавали їх населенню в обмін на добровільно передані кошти, продукти, одяг тощо.
Окрім суто фінансової ролі, бофони також виконували агітаційну функцію. Це була частина повстанської пропагандистської роботи.
На виставці експонуються бофони та документи з приватної збірки франківського колекціонера Михайла Коцаби. Повна колекція — 305 зразків . В експозиції використано понад 150 різновидів бофонів, інформують ”Вікна” з посиланням на організаторів виставки.
Грошові знаки ОУН-УПА та відповідні документи відображають три періоди визвольної боротьби українського народу в часи Другої світової війни. Наразі бофони — це пам’ятка історії, яка дає нам уявлення про те, яку потужну підтримку забезпечувало населення своєму національному війську у боротьбі за незалежну Україну і визволення від окупантів. Загалом, за період 1939-1954 років було надруковано близько 500 різновидів бофонів, які були у вжитку щонайменше у 12-ти областях України та Білорусі, а також частково на території Австрії, Німеччини, Польщі, Словаччини, та Чехії.
Серія виставок, яка пройде в Музеї визвольних змагань Прикарпатського краю у Івано-Франківську упродовж 16 вересня — 14 жовтня, буде присвячена показу історичних паралелей жертовності українського народу в період боротьби за українську державність (Перша та Друга світові війни). Бофони, агітки, листівки, плакати, документи ілюструватимуть роль добровольчих формувань у національно-визвольних змаганнях 20 століття, підтримку і взаємодію цивільного населення і української армії.
Синхронно із відкриттям епкспозиції у соцмережі Facebook стартує благодійний розпродаж обмеженого тиражу копій експонатів. Поповнення розпродажу — впродовж усього циклу виставок.
Виручені кошти будуть зараховані на благодійний рахунок волонтерської ініціативи Поранені SOS й відтак будуть перераховані на допомогу пораненим в АТО прикарпатським бійцям. Звіт подаватиметься в останніх числах вересня, жовтня й листопада. Завершенням проекту вважатиметься 1 грудня 2014 року.
Волонтери висловлюють подяку Михайлу Коцабі та Ярославу Коретчуку, а також усім працівникам Музею визвольних змагань за підтримку благодійного проекту та участь у ньому.


Переглядів: 497 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024