Четвер, 28.03.2024, 21:36:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Липень » 31 » Колись у Станиславові: базарні дні
20:16:42
Колись у Станиславові: базарні дні

Ринкова торгівля в Станиславові початку ХХ ст. велася в основному на Тринітарській площі (нині на цьому місці територія речового ринку «П’ятачок») і на площі Ринок по четвергах і неділях.

Ясь Недопитальський, журналіст «Кур’єра станиславівського», в 1905 році дотепно описав базарні дні у місті: «В торгові дні ви можете спостерігати за різноманітними людськими типажами. Он Іван з Вовчинців, який щотижня везе порося до міста ніби на продаж. Але насправді він їде лише для того, аби випити з кумами по гальбі пива у корчмі «Під золотою рибкою». Порося вартує двадцять злотих ринських, але Іван просить сорок, аби його, боронь Боже, ніхто не купив. Так щочетверга він і порося мандрують до міста і повертаються додому. І таких торговців тут половина.

Обабіч усіх доріг, а найбільше Галицької і Вовчинецької, сидять різні каліки, які виставляють напоказ свої рани та каліцтва і крикливими голосами вимагають милостині. Лікуватися вони не поспішають, бо якщо рани загоються, вони втратять свій дохід, який сягає двадцяти корон у день. Але доводиться їх терпіти, бо в теперішні часи падіння моралі хто ж іще буде молитися за душі померлих.

На тих дорогах також можна зустріти старого лірника, який виграє на лірі різні народні мелодії, а часом він сам є їхнім автором. Він співає пісні про багатія і Лазаря, про Страшний Суд, про злу мачуху і сироту, а слухачі, яких ніколи не бракує, кидають йому дрібні монети, булки чи в’язку цибулі – хто що може. Це той самий лірник, про якого колись писала газета «Новий вік». Начебто після доброго заробітку він запрагнув трохи розкоші й вирушив до Львова. Накупив ковбаси, хліба й у товаристві повій вирушив до ліска за стрийською рогаткою. Але підступні повії не лише відібрали в нього наїдки і гроші, а й украли ліру та залишили в лісі самого. Нарікаючи на жіночу підступність, він повернувся до Станиславова, купив собі нову ліру і далі дає концерти біля залізного мосту, біля вовчинецької рогатки чи біля фігури Матері Божої…».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 543 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024