П`ятниця, 29.03.2024, 08:21:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Липень » 26 » Колись у Станиславові: історія з верблюдом
11:06:16
Колись у Станиславові: історія з верблюдом

Знаменитий варшавський цирк братів Станевських, який діяв з 1883 до 1939 року, час від часу приїздив на гастролі й до провінційного Станиславова. Особливою гордістю цирку був багатий звіринець, до якого зокрема належали верблюди.

Щоб привабити увагу публіки до своїх вистав, працівники цирку їздили на верблюді вулицями Станиславова, чим викликали здивування не лише у перехожих.

У 1936 році така «рекламна акція» закінчилася трагічно. 9 травня того року близько 12 години дня по вул. Карпінського (тепер початок вул. Галицької) проїжджав віз, запряжений конем і навантажений балонами з содовою водою. Побачивши верблюда, кінь злякався, шарпнув упряж, перекинув віз, і важкі балони покотилися на тротуар. Як на лихо саме в той момент повз коня та віз проходила 33-річна місцева жителька Сабіна Фербер. Балони впали просто на неї, спричинивши численні травми. Постраждалу доправили до шпиталю.

Незважаючи на цей прикрий інцидент, мешканці міста не перестали любити вистави цирку Станевських, адже вони завжди були яскравими і видовищними.

Як зазначала тодішня преса, «у виставах звертають на себе увагу досконала робота гімнастів та акробатів, чудова дресура коней і псів, а передусім виступи левів, які викликають стільки емоцій у глядачів. Вражає номер, коли дресирувальник лягає зверху на групу левів, а зверху на нього сідає левиця. Виступи ілюзіоністки, відомої під псевдонімом «міс Окульта», приваблюють загадковими трюками, які важко пояснити. Крім того, у програмі цирку – карколомні номери короля французьких мотоциклістів, виступи еквілібристів на драбинах, номери італійських акробатів, голландських акордеоністів та шотландських жокеїв».

Свої вистави цирк давав щоденно, а у вихідні – двічі на день.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 170 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024