Четвер, 25.04.2024, 12:15:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Липень » 5 » Колись у Станиславові: як «Просвіта» до читання заохочувала
14:50:09
Колись у Станиславові: як «Просвіта» до читання заохочувала

Філія товариства «Просвіта» в Станиславові була заснована 25 березня 1877 року. Вона дала поштовх до заснування читалень і всіляко заохочувала до читання мешканців повіту, зокрема селян.

Для цього активісти «Просвіти» застосовували цікаві й небанальні методи. Газета «Діло» у 1935 році повідомила, що на Станиславівщині запрацювала так звана «жива бібліотека». Учасники «Просвіти» читали українські книжки просто на вулицях, чим збирали навколо себе юрби зацікавлених слухачів. Проте на найцікавішому місці читання припинялося, і заінтриговані слухачі мусили придбати книжку, щоб дізнатися, що ж було далі.

Ще вивішувалися плакати з зображенням якоїсь рослини, квітки чи дерева або з портретом історичної особи. Під зображенням був напис, який повідомляв, у якій саме книжці можна прочитати про цю рослину, дерево чи особу, і де цю книжку можна знайти.

При читальнях «Просвіти» в Станиславівському повіті були так звані «скриньки порад». Наприклад, читав хтось ту чи іншу книжку або часопис і чогось не розумів. Тоді читач кидав записку зі своїм запитанням у скриньку, а за кілька днів у читальні вивішували плакат із відповідями на питання, що назбиралися за ці дні. Таким чином свої знання міг збагатити не лише автор запитання, а й інші відвідувачі читальні.

Філія «Просвіти» в Станиславові започаткувала також «Конкурс доброго читання», щоб навчити людей читати усвідомлено і краще запам’ятовувати прочитане. Це було щось на кшталт клубу читачів. Відвідувачі після прочитання тієї чи іншої книжки мали відповісти на певні питання щодо її змісту або ж переказати сюжет. Того хто найкраще виконав ці завдання, нагороджували певними призами.

У 1935 році товариство «Просвіта» започаткувало амбітну «мільйонну акцію», що мала на меті залучити якомога більше нових учасників до товариства, а ідеалі – мільйон.  Станиславівська філія аж ніяк не пасла задніх. Газета «Діло» повідомляла, що «перед оголошенням цієї акції було на терені філії 340 учасників, то нині вже є їх 3 320, а директор Кушнір упевняє, що небавом це число збільшиться до 5 000. Вже на основі цих сухих чисел можна сміло твердити, що станиславівська філія працює повною силою і має очевидні успіхи».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 125 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024