Четвер, 28.03.2024, 15:39:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Червень » 5 » Колись у Станиславові: пам’яті доктора Яросевича
21:30:16
Колись у Станиславові: пам’яті доктора Яросевича

28 травня 1934 року у 73-річному віці в Станиславові помер видатний український лікар Роман Яросевич. Це був відомий громадський діяч, посол до австрійського парламенту.

Яросевич оселився в Станиславові в 1905 році. До того вивчав теологію, філософію, закінчив філологічний факультет у Львові. Вчителював у Коломиї, причому його учнем у місцевій гімназії був Василь Стефаник, із яким Яросевич щиро заприязнився. Пізніше він переїхав до Кракова, де вивчав медицину.

У Станиславові Яросевич 35 років успішно працював стоматологом при колійовій дирекції. Спочатку його кабінет знаходився на вул. Собєсського, 13, а потім розмістився в будівлі за сучасною адресою вул. Незалежності, 18. Містом також ходили чутки, що Яросевич брав участь в організації втечі з тюрми Мирослава Січинського, звинувачуваного у вбивстві намісника Галичини.

На жаль, життя Яросевича закінчилося трагічно. Він перебував у важких матеріальних умовах, адже через похилий вік уже не міг працювати. Через постійну матеріальну скруту він застрелився. «Гірка свідомість кривди, яку він мусив переживати на старість, вклала нещасному самогубцеві зброю до рук», – зазначала газета «Діло». Важко поранений, він помер у шпиталі.

Як повідомляла газета, «похорон д-ра Романа Яросевича відбувся в Станиславові при величезнім здвизі народу, без участи священика. Серед непроглядної маси народу їхала на прибранім зеленню селянськім возі домовина, ціла оббита червоною матерією, а на ній два вінці з червоних квітів. Один від Української соціал-демократичної партії, де покійний був почесним президентом, другий від родини. Над гробом промовив дуже гарно і тактовно делегат УСДП зі Львова пан Квасниця, а за ним іменем української лікарської організації д-р Грушкевич, коротенько і красномовно. Співу на похороні не було ніякого».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 113 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024