Середа, 24.04.2024, 16:27:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 30 » Коломийці показали полякам гуцульський одяг
10:47:54
Коломийці показали полякам гуцульський одяг
Презентація підсумків виконання українсько-польського проекту «Відмінні одягом. Гуцульщина — традиції і сучасність», який патронувало міністерство культурної спадщини Польщі, відбулась у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського.
Куратором міжнародного проекту стала відомий польський етнограф Аліція Возняк. Зачарована красою гуцульських традицій, пані Аліція звернулася до генерального директора коломийського музею Ярослави Ткачук з пропозицією представити мистецтво українських горян у Польщі. Отож із травня по жовтень цього року в археологічному та етнографічному музеї польського міста Лодзі й експонувалася виставка гуцульської автентики. Коломийський музей надав для цього майже три сотні своїх експонатів. Більшість із них — це чоловічий, жіночий і дитячий одяг кінця ХIХ — початку ХХ століть, святкові й шлюбні строї, ткані пояси, взуття, прикраси, головні убори, інтер’єрна тканина. Свої мистецькі роботи представляли в Польщі подружжя коломийців Оксана Литвин та Ярослав Сахро, писанкарі Віра Манько та ірина Вах. У Лодзі демонстрували приватну виставку старовинних поштівок «Моя Батьківщина» Петра Корпанюка та виступали троїсті музики під орудою Миколи ілюка з Верховини. Протягом кількох місяців функціонування виставки відбулося багато цікавих заходів, серед них — майстер-класи під назвою «Побачити, доторкнутися, навчитися», на яких полякам відкривали Гуцульщину, навчаючи їх ткати ліжники, ліпити з глини різні вироби і т. ін.
Підсумком спільної культурницької події з участю коломийців та лодзинців стала книга Аліції Возняк про традиції гуцулів.
Олена КОЗАЧЕНКО, м. Коломия

Переглядів: 494 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024