Четвер, 25.04.2024, 08:40:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 20 » Конкурсна комісія визначилася з кандидатом у директори Музею мистецтв Прикарпаття – претендент чекає сесії
14:48:50
Конкурсна комісія визначилася з кандидатом у директори Музею мистецтв Прикарпаття – претендент чекає сесії

У середу, 20 грудня, в управлінні культури Івано-Франківської ОДА відбулося друге засідання конкурсної комісії з виборів директора Музею мистецтв Прикарпаття.

Комісія цього разу була у повному складі. Очолив засідання, як і попереднього разу – Ростислав Кондрат. На виступ кожного кандидата і представлення концепції розвитку музею дали по 10 хв. Обирали директора таємним голосуванням.

Першим заслухали художника Миколу Джичку. З програмами кандидатів можна ознайомитися у статті«Музей шукає голову».

«Музей нині відвідує мало людей. Це як зона відчуження, – каже художник. – Коли я організував виставку Івана Марчука, ми зі входу за місяць зібрали 15 тис грн. Такі заходи потрібні для поповнення фонду спецкоштів. За майже 25 років експозицію в музеї змінили лише один раз. А вона потребує постійного оновлення».

Микола Джичка додає, що колегіата – найстаріша будівля, центр паломництва поляків, які хочуть побачити пам’ятку сакральної архітектури. Тож про це не варто забувати і обирати компромісний вектор розвитку експозиції музею – каталогів на кількох мовах та міжнародний обмін, організувати подорожуючу експозицію, яка могла б популяризувати музей в інших країнах.

Другим зі своє програмою розвитку виступив Анатолій Звіжинський.

«Для мене мотивом взяти участь у конкурсі була інформація, що 2/3 всіх музейних грошей області заробляє музей, який знаходиться не у Франківську. Тому для мене завданням на перший рік роботи музею є перетворити його на найбільш відвідуваний», – каже Звіжинський.

Директор громадського ЦСМ Анатолій Звіжинський додає, що в музеї важливо вчитися працювати з сучасними технологіями. За його словами, колегіата – архітектурний шедевр, і це треба вміти використовувати як перевагу. У першій рік основну частину грошей Звіжинський планує спрямувати на розвиток впізнаваності музею, розробити його бренд, аби він став відомим і завоював престиж в Україні та за кордоном.

Щодо золотої середини між сучасним мистецтвом і духовним надбанням музею Звіжинський каже, що з часом варто було створити міжмузейну майстерню, аби подбати про матеріальний бік справи. Що ж до сакрального мистецтва, то музею воно пасуватиме найбільше, а для сучасного мистецтва можна шукати додаткові виставкові площі. Так, наприклад, на Грушевського, 31 – чудова пам’ятка, яка може стати приміщенням музею, бо говорити про розширення його на територію палацу Потоцьких поки що рано.

Науковий співробітник музею Віталій Козінчук говорить, що зберігати і досліджувати музейні експонати нині недостатньо. Тож одна з його цілей – максимально відкрита і злагоджена робота музею. Козінчук теж говорить про популяризацію музею, зацікавлення молоді та оновлення експозиції. Також пропонує співпрацювати з туристичними компаніями та екскурсіями містом. Для експозиції сучасного мистецтва відкрити окремий експозиційний зал. При музеї мистецтв Віталій Козінчук пропонує створити школу сакрального і світського мистецтва, проводити майстер-класи для молоді, а крипту відкрити для відвідування. Аби залишити в історії слід про музей, зняти фільм про досягнення музею.

«Михайло Дейнега зробив багато достойних речей для музею, – говорить Козінчук. – Я на посаді директора хочу примножити його роботу. Я ієрей УГКЦ, але окрім того – працівник музею. Перетворювати музей на церкву я не збираюся, але переконаний, що музей може стати основою для екуменічного діалогу і мультидисциплінарної діяльності».

Оскільки комісія обирала директора музею таємним голосуванням, обговорювали кандидатів без преси і громадськості, аби не розголошувати своє ставлення до кандидатів.

В результаті голоси розподілили так:

три голоси за Миколу Джичку,
п`ять – Василь Романець.
Віталій Козінчук та Анатолій Звіжинський голосів не отримали.

Кандидатуру затвердять на найближчій сесії обласної ради.

Ольга Суровська


Переглядів: 359 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024