Вівторок, 19.03.2024, 13:53:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 19 » Кошти для впорядкування єврейського цвинтаря у Калуші шукатимуть через інтернет-платформу
10:51:05
Кошти для впорядкування єврейського цвинтаря у Калуші шукатимуть через інтернет-платформу

Гімназисти опитали місцевих жителів та підготували кошторис упорядкування єврейського цвинтаря, але поки що цю ідею реалізувати їм не вдалось.

Про це розповіла Ольга Дороніна, заступник директора Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка, передають “Вікна”. Така ідея для гімназистів є дуже особливою, адже цвинтар розташований біля гімназії і є обличчям міста.

Загалом за сприяння Корпусу Миру із США у Калуші реалізується проект щодо відновлення історичної пам’яті про єврейську общину.

Зокрема, йдеться відновлення огорожі навколо єврейського цвинтаря, а також встановлення пам’ятника на місці масових розстрілів євреїв, підтримання цвинтаря у відповідному стані. Для цього у мережі буде відкрита платформа, на якій планується збір коштів.

Про такі проекти йшлося під час приїзду у Калуш Бернарда Дічека, батьків-євреїв якого у Другу світову врятувала калуська родина.

Планують також встановити меморіальні дошки на тих будівлях, які до початку війни належали євреям. Також у планах — віднайти старі будівлі, які були синагогами.

“Наразі ми знаємо про дві синагоги у Калуші, біля теперішнього готелю “Асторія”, а також приміщення історичного музею”, – зазначає Тетяна Панькова, викладач факультету іноземних мов національного університету ім. Василя Стефаника

 

Довідково:

Перед початком Другої Світової війни, лише в Калуші без сіл району мешкало 6 тисяч євреїв, після окупації міста німецько-угорськими військами розпочалось їх масове винищення, вижило лише 17 калуських євреїв.


Переглядів: 346 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024