П`ятниця, 19.04.2024, 05:22:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 22 » Краєзнавчі новинки з «Писаного каменя»
17:46:21
Краєзнавчі новинки з «Писаного каменя»

Приватне підприємство «Писаний камінь» з Косова, котре очолює відомий в Західній Україні фанат розвитку українського книгодрукування Михайло Павлюк, випустило у світ низку видань, про які варто розповісти широкому загалові наших краян.

«Духовні святині…» – з понад 300 джерел

Передусім варто згадати «Духовні святині Косівщини» ветерана освітянської праці Василя Курищука та протоієрея Василя Струка. Ця книжка, присвячена 95-річчю Патріарха Київського і всієї Руси-України УПЦ КП Володимира (Романюка) та 155-річчю Митрополита Галицького, Предстоятеля УГКЦ Андрея Шептицького, вийшла завдяки фінансовій підтримці Косівських районної ради та райдержадміністрації. В історико-краєзнавчому виданні йдеться про дохристиянські вірування, християнізацію Руси-України, занепад Київської митрополії, зародження християнства в Галичині, перші відомості про духовні святині на нашій Косівщині, церковне житіє за часів панування тут Польщі, стан церков у радянський період, відродження Української церкви, Томос про автокефалію ПЦУ, а також доступно описано про всі духовні святині й релігійні громади Косівщини.

Автор посилається на 332 опрацьовані джерела – літературу й архівні документи. Вони ж твердять зокрема таке: «Маючи свої переконання, наші краяни обрали різні релігійні конфесії, але всі вважають себе християнами. Це стосується і православних, і католиків, і греко-католиків, і протестантів. Правда взаємним невизнанням характеризуються стосунки ПЦУ та УПЦ МП. А також усі згадані конфесії не визнають єговістів, як і єговісти не визнають їх».

Читачі також довідаються про греко-католицькі та римо-католицькі святині, про єврейські божниці, котрі були зруйновані в часи двох світових війн.

«Село моє Голови…» –

Під такою назвою вийшла друком книжка Василя Гаврищука – вчителя історії та правознавства, краєзнавця й керівника сільського осередку товариства «Гуцульщина». В основу цікавого видання лягли згадки про його рідне село, починаючи з 1642 року й до 2014-го, матеріали від старожилів історичного плану, а також традиції, звичаї, епізоди Гуцульського повстання 1920 р., визвольних змагань під проводом ОУН-УПА проти різних поневолювачів і противників Української державности.

Нове видання «Карпатських легенд»

«Писаний камінь» перевидав єдину збірку світлої пам’яті Ярослава Гавучака під такою назвою, в яку увійшли легенди, новели, казки й образки про рідний гуцульський край. Оскільки він народився в селі Шибеному на Верховинщині, то й художньо змалював славне минуле нашого народу, його розум, волелюбність, любов до мистецтва, тогочасний уклад життя. А ще Я. Гавучак хоч і був педагогом, але не соромився гуцульської говірки. Тож колоритним діалектом насичені його прозові твори, образки, коломийки.

«Довго йшла його праця до читача, – йдеться у передмові до книжки світлої пам’яті Людмили Городенко. – І лише на 70-му році життя у Ярослава Дмитровича з’явилася можливість видати книжку легенд, хоча його ім’я добре відоме на Прикарпатті, бо друкувався в районних, обласних, центральних газетах… до вас промовляє людина небайдужа, з гарячим, але дуже хворим серцем».

У видавництві також планують віднайти ще ніде не публіковані рукописи Я. Гавучака та видати їх окремою брошурою.

Петро ГАВУКА. Член НСЖУ


Переглядів: 163 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024