Четвер, 25.04.2024, 07:03:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Липень » 5 » Краєзнавців вразив дзвін-сигнатурка Фельчинських у Боднарові
21:22:26
Краєзнавців вразив дзвін-сигнатурка Фельчинських у Боднарові

З осені 2016 року відомі калуські краєзнавці Василь Фіцак та Олександр Коваль проводять активну краєзнавчу роботу, займаючись пошуком та дослідженням стародавніх церковних дзвонів.

А розпочалося все з «Флоріана» – дзвону, який брати Фельчинські подарували для пожежного депо при калійному комбінаті 1928 року. Тож, Василь Фіцак разом з Олександром Ковалем вирішили дослідити всі дзвони Калущини. Розпочали з рідного міста, відтак – зайнялися пошуком дзвонів Фельчинських у селах району, інформують "Вікна".

У вівторок, 3 липня, краєзнавці продовжили подорож, відвідавши Вістову та Боднарів.

Перша зупинка – село Вістова, храм Різдва Христового (1886). Розповідає Олександр Коваль:

"Як тільки ми зайшли на територію церкви, одразу ж запримітили на дзвіниці два стародавні дзвони. Піднявшись на дзвіницю, ми переконалися в тому, що це дзвони, виготовлені в ливарні братів Фельчинських.

Дзвони оздоблені круговими орнаментами та цікавими зображеннями, додає Василь Фіцак. Більший дзвін — агою 140 кг, виготовлений 1923 року, має квітковий круговий орнамент шиї, зображення розп'яття, а також Марії з дитятком Ісусом та Архангела. Менший – близько 100 кг – виготовлений у 1919-му, має зображення розп’яття.

Друга зупинка – село Боднарів, Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці (1994). На дзвіниці – чотири дзвони. Три з них – сучасні, вилиті в 90-х роках минулого століття, ймовірно, на Львівщині. Вразив маленький дзвін – сигнатурка, вагою 17 кг. Він теж вилитий братами Фельчинськими. Дата виготовлення його невідома. Швидше за все, це довоєнний або міжвоєнний період, кажуть краєзнавці.

Як розповідає місцевий паламар Іван Іваницький, цей дзвін у старій хаті на горищі, яку придбав, поселившись у Боднарові, знайшов місцевий житель і приніс до церкви. Ймовірно, це дзвін зі старої церкви, яка згоріла "за німців".

Василь Фіцак розповідає, що Фельчинські свої дзвони нумерували і вказували вагу, вибивали це на шапці дзвону:

"Бо часто вони виливали невеликі дзвони, які в них були в наявності на продаж у магазині. Якшо робили на замовлення парафіям, то вже зображували те, що парафія хотіла: лики святих покровителів, написи жертводавців, назву села тощо".

За два роки краєзнавці відвідали 30 сіл району, описали близько 150 дзвонів, у тому числі і в Калуші, з них 27 — виготовлені в ливарні Фельчинських, 3 дзвони — з ливарні Антонія Серафина.

Найстаріший дзвін датований 1901 роком. Найбільший і найважчий — понад 700 кг — краєзнавці описали в селі Завій. Величезний дзвін був відлитий у Німеччині на відомому сталеливарному заводі в місті Бохим в 1929 році для церкви в Бірзу, неподалік курортного містечка Брувері на півдні Латвії. Звідти його і привезли в Завій.

Краєзнавці плашують почати досліджувати дзвони в Рожнятівському районі, каже Олександр Коваль:

"Ще залишається декілька сіл, які плануємо в недалекому майбутньому відвідати. А далі візьмемося за створення каталогу церковних дзвонів на території Калущини. Відтак досліджуватимемо дзвони на Рожнятівщині, частина якої свого часу теж входила до Калуського повіту. Тож роботи ще багато".


Переглядів: 339 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024