Середа, 24.04.2024, 10:58:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 26 » Краєзнавець Василь Ганчак – кандидат на присудження щорічної літературно-мистецької премії Тлумаччини імені Григора Крука
23:29:10
Краєзнавець Василь Ганчак – кандидат на присудження щорічної літературно-мистецької премії Тлумаччини імені Григора Крука
Ганчак Василь Васильович народився 16 травня 1949 року у селі Колінці.
Вивченням історії рідного краю наполегливо почав займатися з початку 80-х років XX століття. Працюючи вчителем історії місцевої школи, брав участь в археологічних розвідках із працівником Івано-Франківського краєзнавчого музею, кандидатом історичних наук Б. А. Василенком, розкопках на території сіл Колінці і Буківна із Львівською археологічною експедицією Академії наук України, яку очолював доктор історичних наук Черниш О. П. Василь Ганчак був учасником розкопок колишнього поселення періоду раннього заліза (фракійський гальштат) в урочищі Царинка с. Колінці (1987). Ним складено карти археологічних знахідок на території Тлумацького району від пізнього палеоліту до часів Київської Русі.
Ганчаком В. В. вивчено питання голодомору 1946-1947 років на території Тлумаччини, з яким він виступив на сесії районної ради та в районній газеті «Злагода». Не залишав поза увагою актуальність вивчення переселення лемків із їх етнічних земель у покутський край (1946-1948). На основі зібраного матеріалу підготував статтю «Велике насильне переселення», що була надрукована у районній газеті 4 серпня 2007 року.
Гідна подиву праця Ганчака В. В. як пошуковця невідомих фактів і подій. Він опрацював матеріали, що зберігаються у фондах Івано-Франківського державного архіву, Львівського історичного архіву та колишнього КДБ. Саме ці джерельні відомості використано ним при написанні книги-посібника «Історичні нариси Тлумаччини»
Краєзнавець детально дослідив творчу діяльність всесвітньо відомого українсько-канадського художника, гравера, карикатуриста, уродженця села Колінці Івана Яціва. На основі зібраних матеріалів організував науково-теоретичну конференцію з нагоди 70-річчя від дня народження нашого славного земляка.
Чимало зусиль доклав учитель як член редакційної колегії при виданні «Книги пам’яті» полеглим за волю України Тлумацького району, яка вийшла у світ 2003 року. Як заступник головного редактора тритомника «З історії освіти Тлумаччини» (1 том - 2007 р., 2 - 2009 р., 3 - 2010 р.) подбав, аби видання було наповнено цікавим та доказово переконливим змістом. Незабаром у Львові вийде друком книга, приурочена діяльності «Просвіти» на теренах Тлумаччини, до якої Василь Ганчак теж безпосередньо причетний. Донедавна В. В. Ганчак очолював творчу групу вчителів історії району і мав безпосереднє відношення до розробки уроків рідного краю від найдавніших часів до сьогодення. Ці матеріали були, є і будуть допомагати вчителям глибоко і якісно реалізувати згадану тему на уроках.
Стосовно історичного дослідження про Тлумаччину, то його зміст становить 19 розділів - понад 600 сторінок.
Представляється на присудження літературно-мистецької премії Тлумаччини за 2012-й рік в номінації "Художня література та публіцистика".

Переглядів: 687 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024