Субота, 20.04.2024, 07:12:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Грудень » 27 » Краєзнавець з Калуша описав Тріодь цвітну
21:11:36
Краєзнавець з Калуша описав Тріодь цвітну
У видавництві «Нова Зоря» побачила світ чергова краєзнавча розвідка викладача історії Калуського ВПУ №7, члена Національної спілки краєзнавців України, завідувача етнографічного музею Калущини Івана Ти­міва «Пам’ятка українського книгодрукування XVII ст. з етнографічного музею Калущини».
На підставі оригіналу та наукових досліджень з історії українських стародруків автор спробував всебічно дослідити примірник визначної пам’ятки слов’янської культури – Тріоді Цвітної, виданої 350 років тому в друкарні Львівського Успенського братства, що виникло наприкінці 1585 року, яка зберігається в основному фонді очолюваного ним музею.
Тріодь Цвітна – це богослужбова книга, яка містить пасхальні та післявеликодні Богослужіння, біблійні притчі й синаксарі. „Сьогодні відомо, – говорить автор, – що є декілька десятків цього видання, які зберігаються у фондах багатьох бібліотек, музеїв як в Україні, так і за її межами”. Йому вдалося встановити місце зберігання 24 примірників.
– До етнографічного музею Калущини Тріодь Цвітна потрапила на початку 1990-х років, – розповідає Іван Тимів. – Примірник цікавий тим, що містить покрайні записи. Один із таких вказує на останнього відомого власника цього кириличного видання Михайла Бабія із села Загір’я (нині це – житловий масив Калуша). Він 12 квітня 1944 року подарував Тріодь цвітну місцевій церкві св. Андрія. Про це читаємо на внутрішньому боці книжкової палітурки: «Бабій Михайло, син Івана, 12.IV.1944 р. за небішки». Невідомо, в кого зберігалося це видання від 40-х до 90-х років ХХ ст.
„Крім запису останнього власника, – продовжує розповідь автор краєзнавчої розвідки, – Тріодь цвітна містить й інші, більш давніші покрайні записи. Скажімо, про купівлю книги: «А купил єй у отця хотінського».
Наступний запис – «При отцю Григорію Кропивницькім» – свідчить про те, що, будучи священиком хоти­ньської церкви, о. Г. Кропивницький повинен був використовувати цю книгу під час Служби Божої. Наведені приклади записів, зроблених наприкінці ХVII – на початку XVIII ст., засвідчують, що книга до часу продажу належала пароху села Хотінь і була куплена невідомим вкладником до місцевої церкви. Придбано її в час, коли парохом у Хотіні був о. Григорій Кропивницький. Про це записано на іншому аркуші та іншим почерком. Наступний запис, зроблений олівцем, належить до кінця ХІХ ст. і сповіщає про те, що в 1891 році власником або читачем цієї книги був дяк Гаврило Посацький із Хотіня. Це підтверджується і записом 1902 року. Тобто всі зроблені записи свідчать про те, що цей примірник Тріоді цвітної побутував на Калущині в ХVII-ХХ ст.
Тому, як стверджує у передмові кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу стародруків і рідкісних видань Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського Наталія Боднар, загалом пересічне львівське братське видання завдяки зберіганню саме в цьому регіоні (на Калущині. – Авт.) стає частинкою місцевої макроісторії, яка творить велику історію. «Ми вже добре знаємо, що достойного сьогодення та щасливого майбутнього досягають тільки ті народи, які добре вивчають і пам’ятають свою історію та зберігають власну духовну спадщину. А наша українська, насамперед, духовна історія, яка була складною, величною, подекуди трагічною, відклалася і збереглася для нас і на сторінках давніх стародруків», – резюмує Наталія Боднар.
Довідка. Іван Тимів народився в 1964 р. в селі Бортники Тлумацького району. У 1989 році закінчив Івано-Франківський державний педінститут ім. В. Стефаника. З 1993 року викладає історію в Калуському ВПУ №7. Завідувач етнографічного музею Калущини. Керівник історико-краєзнавчої секції калуської філії обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. Досліджує історичне минуле Покуття й Калуського Підгір’я. Автор наукових і краєзнавчих публікацій «Бойовий шлях сотні Олега» (2011), «Татари на Калущині у 1672 р.» (2012), «Ливарні церковних дзвонів у Калуші» (2012), «Німецькі колонії на Калущині» (2013). Підготував і видав книги «Історія церкви в селі Бортники ХV-ХХ ст.» (2003), «Село на Покутті в ХV-ХVІІІ ст.» (2006), «Бортники і Тлумаччина в 1936-1959 рр. Документи, матеріали, дослідження» (2011), «Археологічна та краєзнавча діяльність «Руської трійці» (2013).  
Дарія МЕЛЬНИК

Переглядів: 692 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024