П`ятниця, 29.03.2024, 00:31:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 7 » Краєзнавець зібрав інформацію про жителів Кропивника в Першій світовій війні
21:49:34
Краєзнавець зібрав інформацію про жителів Кропивника в Першій світовій війні

Калушанин Андрій Шкутяк розповів «Вікнам», що почав читати форуми про Першу світову війну і дізнаватися, з яких архівів можна взяти інформацію по військових.
Архівів досить багато в Австрії, Чехії, Польщі, Німеччині, але інформацію з них також не так просто дістати, адже це багатогодинні пошуки в сканкопіях газетних публікацій того часу, різних списках.

Калушанин розповів, що почав читати форуми про Першу світову війну і дізнаватися, з яких архівів можна взяти інформацію по військових. Архівів досить багато в Австрії, Чехії, Польщі, Німеччині, але інформацію з них також не так просто дістати, адже це багатогодинні пошуки в сканкопіях газетних публікацій того часу, різних списках. Андрій Шутяк розповідає:

«При пошуках свого родича зауважив, що трапляється багато людей з Калуша, тож, і виникла ідея згрупувати їх в єдиний список. Хоча в даній таблиці багато людей, це не всі, хто служив з Калуша. У списку присутні й ті, що були вбиті, ранені і полонені. На мій погляд, це десь приблизно 60-70% від загальної кількості».

У списках можливі помилки в прізвищах, каже краєзнавець, адже неправильне написання пов’язано з тим, що призовником був українець, а той, хто вів записи на призовній комісії — німець. Так губились букви або перекручувались повністю прізвища.

Калушанин розповів «Вікнам», що почав читати форуми про Першу світову війну і дізнаватися, з яких архівів можна взяти інформацію по військових. Архівів досить багато в Австрії, Чехії, Польщі, Німеччині, але інформацію з них також не так просто дістати, адже це багатогодинні пошуки в сканкопіях газетних публікацій того часу, різних списках. Андрій Шутяк розповідає:

«При пошуках свого родича зауважив, що трапляється багато людей з Калуша, тож, і виникла ідея згрупувати їх в єдиний список. Хоча в даній таблиці багато людей, це не всі, хто служив з Калуша. У списку присутні й ті, що були вбиті, ранені і полонені. На мій погляд, це десь приблизно 60-70% від загальної кількості».

У списках можливі помилки в прізвищах, каже краєзнавець, адже неправильне написання пов’язано з тим, що призовником був українець, а той, хто вів записи на призовній комісії — німець. Так губились букви або перекручувались цілі фамілії.

Андрій Шутяк може надати рідним детальнішу інформацію про людей зі списку. Звертатися на електронну адресу: shytak@bigmir.net.

Зібравши прізвища калушан, Андрій Шутяк опрацював списки з сіл Калуського району (повіту).

Пропонуємо список жителів села Кропивник у Першій світовій війні:

http://ifoonsku.ucoz.ua/kalush-fww-kropiwnik.pdf

Як розшифровуються абревіатури зі списку — у наступному посиланні:

http://ifoonsku.ucoz.ua/kalush-fww-abbreviation.pdf


Переглядів: 174 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024