П`ятниця, 19.04.2024, 14:58:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Січень » 22 » Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах: Петро Арсенич
17:26:10
Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах: Петро Арсенич
У відділі краєзнавчої літератури в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує книжкова виставка „Петро Арсенич у спогадах і шанобливім слові”, присвячена 85-річчю від дня народження видатного прикарпатського історика, краєзнавця, етнографа, музеєзнавця, колекціонера та культурно-просвітнього діяча.
Петро Арсенич був дослідником маловідомих сторінок історії та культури краю. Він - заслужений працівник культури України, почесний член Національної спілки краєзнавців, лауреат республіканської премії ім. П. Чубинського, обласних премій ім. І. Вагилевича та М. Підгірянки.
Уродженець с. Нижнього Березова Косівського району, після закінчення Київського університету ім. Т. Шевченка працював старшим науковим співробітником Івано-Франківського краєзнавчого музею, доцентом ПНУ ім. В. Стефаника та Івано-Франківської теологічної академії УГКЦ, завідувачем науково-редакційного відділу при управлінні культури облдержадміністрації, головою обласного товариства „Просвіта".
Був організатором багатьох музеїв, виставок про відомих політичних, громадських і культурних діячів нашого краю, власником унікальної колекції поштових листівок, книг, значків, бібліографічних раритетів та інших матеріалів з минувшини Прикарпаття.
Книжкова виставка, присвячена пам'яті краєзнавця, відображає чималий доробок автора, який видав понад тисячу статей та біля 30 книг (частина з них - у співавторстві). Найбільш популярні серед них - монографії „Гуцульщина", „Угорники"; книги з історії Прикарпаття „Станиславів - столиця ЗУНР", „Галичани - жертви більшовицького режиму", „Діяльність УПА та збройного підпілля ОУН на Прикарпатті"; дослідження славних галицьких родин „Родина Заклинських", „Родина Бандерів", „Родина Озаркевичів", „Священичий рід Бурачинських", „Рід Шухевичів"; видання про визначних українських письменників, громадських діячів та їхній зв'язок з нашим краєм: „Прикарпаття в житті Каменяра", „Карпатськими шляхами Богдана Лепкого", „Криворівня в житті і творчості українських письменників, діячів науки й культури", „Гуцульщина у творчості Гната Хоткевича", „Тарас Шевченко і Прикарпаття"; довідники, просвітянські календарі та багато інших видань.
Всіх зацікавлених постаттю дослідника запрошуємо більше дізнатися про нашого видатного краянина та познайомитися з його доробком, представленим на книжковій виставці „Петро Арсенич у спогадах та шанобливім слові".

Переглядів: 270 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024