П`ятниця, 19.04.2024, 22:46:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 27 » Криївку «Грома» відновлять і збережуть для нащадків
22:59:38
Криївку «Грома» відновлять і збережуть для нащадків
Минулої п`ятниці, 20 липня, у рамках заходів із підготовки і відзначення у нашому районі 70-річчя Української Повстанської Армії голова районної ради Володимир Попович разом із групою працівників виконавчого апарату районної ради, ДП «Надвірнянське лісове господарство» та природного заповідника «Горгани» побував у криївці полковника «Грома», командира 4-ї військової округи УПА «Захід-Говерла».
Мета цього сходження на гору Березовачку у с. Зелена, де розташована криївка, – вивчення реального стану бункера, відновленого ще у 1993 р. Після детального його обстеження робоча група дійшла висновку, що криївка – майже в аварійному стані через відсутність вентиляції і потребує повного відновлення. Члени групи зійшлися на думці, що до 70-річчя УПА необхідно впорядкувати прилеглу територію, поновити пам`ятний хрест і табличку, а повне відновлення криївки із заміною стін, стелі, інтер`єру, встановлення вентиляцій розпочати вже у квітні 2013-го.
Нагадаємо, що полковник «Грім» (Микола Твердохліб) – одна із видатних постатей українського повстанського руху, командир військової округи «Захід-Говерла». У липні 1944 р. його підвищили до сотника, а в лютому 1945-го Микола Твердохліб став командиром Карпатської військової округи, яка охоплювала чотири області і близько 12 тис. бійців, а згодом – керівником Служби безпеки Карпатського краю. У 1953-му після переходу «Грома» до Надвірнянщини вирішили збудувати криївку на схилі гори Березовачка для шести чоловік, у т. ч. і дружини полковника Ольги. Повстанцям допомагали, як могли, жителі навколишніх сіл. Останній бій із московськими окупантами з участю вищого керівництва УПА тут відбувся 17 травня 1954-го.
Тому так важливо відновити бункер, куди б мали можливість приходити краяни, особливо молодь, пластуни, щоб черпати наснагу для утвердження національної ідеї та розбудови Української Держави.
Орися СПІВАК, «Народна Воля»

Переглядів: 570 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024