Субота, 20.04.2024, 02:47:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 6 » Кримінальна історія: Бомба у “Соколі”
19:22:00
Кримінальна історія: Бомба у “Соколі”

В ніч на 25 вересня 1922 року в будівлі українського «Сокола» (тепер вул. Грушевського, 18) відбувся потужний вибух – пише “Західний кур’єр“.

Невідомі злочинці підклали бомбу, начинену пікриновою кислотою, яка є речовиною з потужними вибуховими властивостями. Як повідомляла газета «Діло», будівля суттєво постраждала: «Наслідки експльозії є дуже значні, бо ціла північна стіна будинку сильно потріскалася, а отвір у стіні дуже великий. Вирвало також значну частину підлоги, а в цілім будинку та в сусідніх каменицях вилетіли майже всі шиби.

Негайно після експльозії цілий будинок обступила поліція. Після проведеної ранком ревізії знайдено ще один набій в иншому місці того самого будинку. Видно, що запалити його вже злочинець не мав часу. Рано переслухано всіх управителів і правних, що містяться в «Соколі», –Даниша, Ковальчука, Самоверського. Дуже докладно проведена ревізія в цілому домі не дала, розуміється, ніяких вислідів.

Того самого дня вечором о год. 5.30 великий відділ поліції враз із цілою громадою тайних поліційних агентів обступив будинок місцевої української державної гімназії та селянської бурси».

Газета висловила здивування, що поліція шукала винуватців вибуху в основному серед українців, хоч було вкрай малоймовірно, що українці могли вчинити замах на свою ж будівлю.

Нагадаємо, що метою товариства «Сокіл» було фізичне виховання молоді та відродження національного духу. Будинок українського товариства «Сокіл» у різний час відвідували Лев Бачинський, Остап Вишня, Володимир Сосюра, Юрій Яновський, Соломія Крушельницька.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 175 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024