П`ятниця, 19.04.2024, 05:00:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 22 » Кримінальна історія: криміналістичні експертизи
21:39:07
Кримінальна історія: криміналістичні експертизи

З детективів більшості з нас добре відомо, що під час розслідування злочинів часто проводяться різноманітні експертизи та лабораторні дослідження. Так, поліція Станиславова ще на початку ХХ ст. у випадках пограбування проводила дослідження замка.

Якщо хтось з містян заявляв про пограбування, інспектор поліції наказував своїм підлеглим розібрати дверний замок. З роками від руху ключа на механізмі замка утворювалась дуга. Якщо хтось зламував замок чи користувався відмичкою, з’являвся ще один слід. Коли ж його не було, це означало, що або заявник говорив неправду, або пограбування вчинив хтось з близьких йому людей, який відкрив помешкання «рідним» ключем.

Тодішні поліцейські вміли також відновлювати текст на частково спаленому документі, просочуючи листок гліцерином і переносячи його на шматок скла. В 1934 році під час процесу про призначення аліментів було проведене дослідження крові з метою встановлення батьківства.

В 1938 році в Станиславові велося розслідування справи вбивці Міняйлюка, якого звинувачували у смерті багатьох людей. Зокрема його підозрювали у жорстокому вбивстві родини Премінгерів під Коломиєю. У помешканні загиблих було знайдено шматок жиру зі слідами людських зубів.

У слідчих були підстави вважати, що цей відбиток зубів залишив убивця. Зі щелепи підозрюваного зробили гіпсовий відбиток, який разом з тим шматком жиру відправили до лабораторії у Варшаві. В травні 1939 року в Станиславові провели графологічну експертизу.

Місцевого жителя Самуеля Бертіша звинувачували в тому, що він підробив підпис на заповіті свого покійного батька. Суд Станиславова звернувся по допомогу до графолога Квітинського, який установив, що підпис померлого Ізраеля Бертіша був автентичним. Звинувачуваного виправдали.

Олена БУЧИК


Переглядів: 175 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024