Середа, 24.04.2024, 01:59:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 12 » Кримінальна історія: викриття світського лева
20:35:11
Кримінальна історія: викриття світського лева

У 1920-х роках у Стани­славові досить відомим світським персонажем був такий собі Йозеф Ведле, про чий розгульний спосіб життя ходили легенди. Він мав розкішний будинок на вул. Липовій (тепер вул. Шевченка), два дорогих автомобілі. Про суми, які він залишав у місцевих ресторанах, розповідали з благоговінням і пошепки. Його коханками були найпривабливіші жінки Станиславова, однак про особистість і минуле пана Ведле було відомо дуже мало.

Загадковий світський лев міг ще багато років жити на широку ногу й епатувати провінційну публіку, якби у 1926 році не звернувся до органів влади з проханням надати йому польське громадянство. Його особу почали прискіпливо вивчати, і вся правда про окрасу вишуканого товариства випливла на яв. У 1919 році він утік з Росії, але не за політичними мотивами, а щоб сховатися від правосуддя, яке переслідувало його за злочини, ніяк не пов’язані з політикою.

Йому вдалося ввести станиславівських урядників в оману й отримати дозвіл на проживання. Спочатку пан Ведле намагався не привертати до себе зайву увагу. Жив він тим, що торгував, чим було можна. З часом несподівано для всіх став співвласником двох великих місцевих фірм – «Блават», що торгувала тканинами та галантерейними товарами, та автомобільної компанії.

Згодом граф Потоцький з Бучача зробив його своєю довіреною особою і надав повноваження вести всі справи його маєтків. Пан Ведле перебував у постійних роз’їздах між Варшавою, Львовом та Краковом, начебто діючи в інтересах графа Потоцького, зупинявся там у найдорожчих готелях.

Коли подробиці про його минуле стали відомі, граф відібрав у пана Ведле право представляти свої інтереси. Відомого світського лева арештували, а потім вислали за межі Польщі. Так Станиславів залишився без популярного персонажа, який вносив таке пожвавлення у розмірене провінційне життя і давав нескінченні приводи для пліток.

Олена БУЧИК


Переглядів: 228 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024