Субота, 20.04.2024, 09:50:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Травень » 13 » Кримінальні історії: лікар і злодій
20:45:16
Кримінальні історії: лікар і злодій

Одним із найвідоміших лікарів міжвоєнного Станиславова був Рудольф Рубін. Краєзнавець Іван Бондарев зазначає, що він був випускником Віденського університету, потім працював патологоанатомом, а у 1941 році його мобілізували до Червоної армії.

Пан Рубін також використовував своєрідний піар для підвищення власної популярності. Нерідко під час показу в кінотеатрі якогось цікавого фільму до залу вбігав хлопчик та істерично волав: «Докторе Рубін! Пацієнт помирає!» Лікар вибачався і виходив із зали. Хлопчикові за цей рекламний трюк пан Рубін  платив із власної кишені.

Незважаючи на такі хитрощі, пан Рубін усе ж був хорошим лікарем, автором багатьох статей на медичну тематику польською та німецькою мовами, а також впливовим громадським діячем, зокрема членом правління єврейського молодіжно-спортивного клубу «Гакоах».

Популярність пана Рубіна в Станиславові зросла до небачених висот у січні 1934 року, коли він мимоволі став причиною затримання відомого злочинця. Тоді поліція полювала на такого собі Євстахія Урбанського з Дрогобича, який здійснював зухвалі крадіжки в містах по цілій Галичині. За ним безуспішно полювала поліція Кракова і Львова. Відомий злодій вломився до помешкання Рубіна на вул. Липовій та поцупив 1200 злотих і зимові речі. Лікар був чоловіком небідним і в гардеробі членів його сім’ї був одяг з унікальним і дуже дорогим хутром.

У ході розслідування крадіжки поліція здійснила наліт на злодійську «малину» на вул. Казимирівській, де й виявила вкрадені речі. Через них стражі порядку «вийшли» на Урбанського і успішно відправили його за ґрати.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 181 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024