П`ятниця, 19.04.2024, 02:26:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2022 » Січень » 22 » Кримінальні історії: мишача схема
22:42:57
Кримінальні історії: мишача схема

У середині ХІХ століття призов до австрійської армії здійснювався у брутальний спосіб. Рекрутів часто хапали просто на вулицях чи приходили по них ночами, їх годинами тримали у тісних приміщеннях без їжі і води.

Ближче до кінця ХІХ століття ситуація значно покращилася, зокрема юнакам, які досягли 21 року, надсилали  так звані «поборові визвання», тобто повістки. Але охочих «відкосити» від служби все одно було більш ніж достатньо. І цим користувалися спритні ділки, які наживалися на потенційних рекрутах.

У червні 1870 року австрійська преса повідомила про грандіозну аферу в Станиславові, пов’язану з призовом до війська. Зокрема, часопис «Щоденна пошта міста Ґраца» зазначав:

«Міністерство оборони давно хотіло викорінити таке прикре явище, як махінації під час призову до війська. Але для цього воно скористалося, м’яко кажучи, дивними методами. В Станиславові представники міністерства створили коміcію, а очолив її єврей Кармельм, який мав доволі сумнівну репутацію.

Цей Кармельм організував добре налагоджену схему продажу рекрутам довідок про непридатність до служби. До цієї схеми було залучено багато високопоставлених військових чиновників. Уся історія вийшла на яв завдяки тому, що Кармельм обдурив кількох потенційних солдатів, узявши з них гроші і не видавши їм довідки, що давала можливість уникнути військової служби. Слідча комісія вважає, що підприємливий єврей заробив на цій схемі близько 41 тис. флоринів».

Нагадаємо, що середня зарплата у ті часи складала близько 1 тис. флоринів у рік. Наприклад, саме стільки заробляв шкільний учитель. Австрійська преса охрестила цю оборудку «мишачою схемою», мабуть, тому, що єврей Кармельм у своїй злочинній діяльності використовував дуже хитрі лазівки.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 133 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024